zeleni rast

Prvi afrički samit o klimi usvojio Deklaraciju iz Nairobija

06.09.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Prvi afrički samit o klimi završio je u srijedu usvajanjem Deklaracije iz Nairobija koja ima za cilj konkretizaciju potencijala afričkog kontinenta za zeleni rast, rekao je kenijski predsjednik William Ruto

"Ova deklaracija bit će temelj za zajedničko stajalište Afrike u svjetskom procesu o klimatskim promjenama do COP28-a i dalje", navode potpisnici tog teksta, koji je AFP dobio na uvid.

Samit u Nairobiju početak je četiri mjeseca međunarodnih sastanaka o klimi koji će kulminirati UN-ovom konferencijom COP28 u Dubaiju potkraj studenoga gdje se očekuje žestoka borba oko prestanka korištenja fosilnih goriva.

U završnoj deklaraciji, afričke zemlje traže od međunarodne zajednice da pridonese "povećanju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Africi s 56 GW 2022. na najmanje 300 GW do 2030. (...) u cilju borbe protiv energetske prekarnosti i jačanja svjetske opskrbe čistom i isplativom energijom."

Predlaže se i da se uspostavi "novu arhitekturu za financiranje prilagođenu potrebama Afrike uključujući obnovu i ublažavanje duga" koji jako opterećuje njihova gospodarstva.

  • +9
Posljedice oluje u turističkom kampu u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pozivaju također svjetske čelnike da "podrže prijedlog poreza na ugljik, uključujući porez na ugljik za trgovinu fosilnim gorivima, pomorski transport i zračni prijevoz, što može isto tako biti povećano svjetskim porezom na financijske transakcije."

Na trodnevnom skupu u Nairobiju obećana su ulaganja u iznosu od 23 milijardi američkih dolara u obnovljive izvore ernegije, rekao je predsjednik Ruto, od čega su Ujedinjeni Arapski Emirati obećali 4,5 milijardi dolara.