doživotni zatvor

Prve reakcije u Srbiji na presudu Karadžiću: Od odobravanja do osporavanja

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2019 18:48
  • Objavljeno 20.03.2019 u 18:48
tportal

Izvor: EPA / Autor: Peter DeJong

Nekadašnja direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić ocijenila je u srijedu konačnu presudu čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, kojom mu je kazna od 40 godina pretvorena u doživotni zatvor, „očekivanom“, naglašavajući kako bi takva odluka suda trebala pomoći u suočavanju s činjenicama kako se takvi zločini više ne bi ponovili.

"Prave činjenice su konačno utvrđene, sada slijedi suočavanje s tim činjenicama. Suočavanje koje bi trebalo pomoći da se takve stvari više ne ponove", sugerirala je Kandić.

Ona drži da je „presuda bila očekivana“, s obzirom na sve ranije presude generalima kojima je Karadžić zapovijedao te da je presudom „zatvoren krug kažnjavanja najodgovornijih".

Kandić tvrdi da do sada političari nisu promijenili svoju retoriku koja huška i "podsjeća na već viđeno", izražavajući nadu da će presuda to konačno promijeniti. Ipak, kazala je kako se "pribojava da će u Republici Srpskoj to samo pojačati retoriku koja se ne suočava i ne miri s prošlošću“.

U Beogradu za sada nema službenih reakcija ne presudu Karadžiću, a prve ocjene koje prenose beogradski mediji najčešće su intonirane ovisno o tome dolaze li iz civilnog sektora, stručne javnosti ili s političke scene.

Bivši srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je da je presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću „pravičnija od prethodne“.

Vukčević je agenciji FoNet rekao kako „vjeruje da je doživotna presuda satisfakcija za obitelji žrtava, jer je pravičnija“. "Ja kao profesionalac ne očekujem da kazna bude manja ili veća, već - pravična", rekao je Vukčević.

On je istaknuo da su pojedinci „i za zločine manjeg obujma bili osuđeni na doživotne kazne“, dok Karadžićeva dužnost nosi veću odgovornost te da je kazna pravičnija.

Govoreći o navodima da presuda treba pridonijeti pomirenju u regiji, Vukčević je ocijenio da „to nije posao suda“ te da „sud ne može utjecati na pomirenje“, već treba donijeti odluku je li netko kriv, a pomirenje je posao izvršnih vlasti u državama regije.

Nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, jedan od najbližih Karadžićevih suradnika, izjavio je kako „ne razumije da nijedan žalbeni zahtjev“ Radovana Karadžića nije uvažen.

„Bio sam sudionik svih aktivnosti koje je Karadžić obavljao i znam da nikada nije zagovarao zločine, nikada ih nije podržavao i nikada ih nije činio“, rekao je Krajišnik za agenciju Sputnjik.

„Presuda je strašna, ne samo zbog kazne, već i zato što ona nikome neće donijeti koristi, već mnogo štete“, ocijenio je Krajišnik.

  • +6
  • +3

Radovan Karadžić u Haagu

Izvor: EPA / Autor: Ppeter DeJong

Oprečne ocjene različitih aktera političke scene  

Zastupnica oporbene Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov inzistira na tome da je krivnja „uvijek individualna“ i da „zločinci, uključujući i ratne zločince, uvijek imaju ime i prezime“ te ističe da je jedno od tih imena Radovan Karadžić.

"Bilo bi dobro ako bi nas ova presuda potaknula da razgovaramo o tome što se to u naše ime radilo, tko je to navodno u ime srpskog naroda ubijao civile“, rekla je Jerkov naglasivši kako se boji „da to neće biti ishod ni ove presude".

Ona je istaknula kako ne očekuje "dobru, već histeričnu reakciju države povodom presude".

Oporbeni Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je danas presudu kojom je nekadašnji vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ocijenivši kako „adekvatno kažnjavanje odgovornih za ratne zločine pridonosi pomirenju“, te da se „osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice s naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu".

"Vjerujemo da izostanak pravde u pojedinačnim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci, koji su svojim neodgovornim djelovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava", ocijenio je PSG.

Suprotno tome zastupnica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta presudu vidi kao “još jedan od dokaza da je riječ o antisrpskom sudu“ i da je“ formiran samo da bi se sudilo Srbima“.

"Koliko god to jest strašno, od njih ništa ne može biti neočekivano, ali da kazna bude tako drastična, iako nije bilo dokaza ni za jednu optužnicu, čak ni u prvom stupnju, to mehanizmu u Haagu ništa ne znači", rekla je Radeta.

Za vođu oprobene Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića presuda Karadžiću je "snažna opomena" za regiju i dokaz koliko je ratna politika pogubna.

Presuda je "djelomična, ali nedovoljna, satisfakcija za obitelji žrtava" koje su, kaže Jovanovič, stradale zbog Karadžićeve politike.

"Ova presuda je i jedan od temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u cijelom regiji. To se, prije svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali", ocijenio je Jovanović. 

Radovan Karadžić ocijenio je danas da presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor "nema veze s pravdom", prenio je beogradskim medijima Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević, koji je u sudnici nazočio izricanju presude.

Petronijević je beogradskim novinarima u Haagu rekao kako se ne može oteti dojmu da je postupkom upravljao sudac Theodor Meron, koji više nije član Žalbenog vijeća.

Odvjetnik je u izjavi za TV N1 rekao da je pravomoćna presuda kojom je Karadžić osuđen na doživotnu robiju "čisto politička odluka, a najmanje pravna".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!