OBITELJ FRLAN OSTAJE BEZ DOMA

Prva tajna deložacija: Policijski prepad u 6,15 ujutro

16.04.2013 u 11:24

  • +4

Deložacija obitelji Frlan

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Bionic
Reading

'Ovo je tajna deložacija, a sudski postupci nisu završeni', kazala je novinarima Željka Frlan na mjestu deložacije obitelji Frlan iz kuće u Aninoj ulici, a aktivisti tvrde da je ovo prvi put da se u Hrvatskoj provodi tajna deložacija i da ovršenicima unaprijed nije poslano rješenje

'U 6,15 sati dogodio se prepad. Policija je blokirala pristup i postavila barikade. Nismo dobili nikakvu obavijest. Ovo je tajna deložacija', kazala je Željka Frlan, koja ističe da se u njihovom slučaju još uvijek vode sudski postupci.

Ona tvrdi da je kuća kupljena na prevaru i da iza svega stoje kupac, njegov odvjetnik, sudac i njihov bivši odvjetnik, koji ih je tek tri mjeseca nakon prodaje kuće o tome obavijestio. Policija je oko kuće, blokirala joj je pristup kao i okolne ulice i postavila željezne barikade. Pred kućom je kamion, u koji su unesene neke stvari.

Danas se na mjestu deložacije za razliku od prošli put, kad ih je bilo 200-tinjak, okupio mali broj aktivista, koji su, kažu, i sami bili zatečeni današnjom deložacijom za koju nisu znali. Tvrde da se tajnom deložacijom želi spriječiti građane da se solidariziraju. Po tvrdnjama aktivista, na intervenciju je došlo 200-tinjak policajaca.


Odvjetnik obitelji Frlan Krešimir Vodopivec potvrdio je da obitelj nije unaprijed obaviještena o današnjoj deložaciji i rekao da ga je članica obitelji Mirela Frlan obavijestila u 6,30 sati da je deložacija počela. Rekao je da je sudac Općinskog građanskog suda Bojan Bugarin, koji vodi taj slučaj, dan nakon odgode deložacije 28. veljače, rekao odvjetniku i Mireli Frlan da u sljedećoj fazi neće biti obaviješteni unaprijed, nego na dan deložacije, a da će unaprijed biti obaviješteni Matija Turkalj, kojemu je prodana kuća, i njegov odvjetnik, kao i policija radi pružanja asistencije.

Kazao je da je Ministarstva pravosuđa od suda zatražilo objašnjenje o kakvoj se tajnoj deložaciji radi ali da nisu dobili odgovor. Odvjetnik Vodpivec je rekao i da je odbijen njihov zahtjev za izuzećem suca, kao i zahtjev za privremenom mjerom zbog mogućnosti da se učini nenadoknadiva šteta ovrhom, koji su dali u parnici protiv Zagrebačke banke.

Udruga Živi zid ima na raspolaganju stan u Vrapču za slučaj da bude potreban smještaj obitelji, koja je još u posjedu dvorišta i garaže, jer kupac ima samo kuću. Prema podacima udruge Stop deložaciji u Hrvatskoj se prosječno svaki dan deložira jednu obitelj no pretpostavljaju da je broj i veći jer dio deložiranih dobrovoljno pristaje na iseljenje. Vladimira Palfi iz te udruge rekla je da je samo lani obavljeno oko 400 deložacija uz asistenciju policije i izvršeno 1715 ovrha nad kućama i 650 nad stanovima.