ZAPOČEO RADNI TJEDAN

Prva sjednica Milanovićeve vlade - zatvorena za javnost!

27.12.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Zoran Milanović pojavio se na novom radnom mjestu u utorak iza 8.30, priznavši da 'nije baš jutarnji tip'. Prvog radnog dana u Banskim dvorima održan je sastanak ministarskog kabineta na kojem su izabrani zamjenici i zamjenice ministrica i ministara. Također je izviješteno da su čelni ljudi i 'fizički' ušli u svoje nove urede

Prva sjednica Milanovićeve vlade najvjerojatnije će biti u četvrtak i navodno neće biti otvorena za javnost, objavio je Jutarnji list.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da će Vlada na sjednici u četvrtak i formalno imenovati zamjenike ministara. Prvi zakon koji će Vlada mijenjati jest onaj o medicinski potpomognutoj oplodnji. 'Dugovi koji su dospjeli na naplatu u zdravstvu trenutačno su 450 milijuna kuna, a da su se poštovali rokovi plaćanja od 60 dana, iznosili bi dvije milijarde i sto milijuna kuna', rekao je Ostojić

Na svoj novi posao stigao je i Radimir Čačić, s vozačem. Ispravio je novinare, kazavši da to Vladi nije prvi, nego četvrti radni dan. Ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade kazao je da proračun i reforme ne mogu čekati. Najavio je i popis ključnih projekata koje zemlja mora realizirati da bi se zaustavio slobodni pad.

Nakon završetka sjednice novi ministar financija Slavko Linić izjavio je da su doneseni obrisi proračuna. Potrošnja će biti smanjena, najavio je. Hoće li to biti pet ili devet milijardi, još će se vidjeti, kazao je Linić. Nije želio komentirati moguće podizanje stope PDV-a na 25 ili čak 26 posto.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najavila je skraćenu verziju pretpristupnog ugovora koja će biti dostupna na internetu. Također je otkrila da se radi na pripremama za referendum i arbitražu.

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je objavu registra branitelja.

'Nemojte me pritiskati rokovima. Priprema mora biti temeljita i nakon njegove objave svaki će pravi branitelj biti ponosan', poručio je novinarima ministar branitelja Predrag Matić.

Ministar rada Mirando Mrsić pred sobom ima izazov ključnog problema hrvatskog društva koji ne može čekati. Mrsić je zato najavio decentralizaciju Zavoda za zapošljavanje. Ništa manje težak zadatak imat će novi ministar poduzetništva Gordan Maras. 'Ovo ministarstvo će se baviti i poticajima za izvoz i poticajima ljudima da krenu u određene investicijske cikluse. Mnogo će posla biti s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo', rekao je Maras.

Regionalnim razvojem te fondovima EU-a bavit će se potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 'Čeka nas jedan od najvažnijih zadataka, a to je oblikovanje novog zakona i provedbenih mjera za tzv. potpomognuta područja koja trebaju hitnu i najveću potporu u vremenu pred nama', kaže Grčić. Podsjetio je na to da će njegov važan posao i dalje biti rješavanje pitanja prognanika.

Promjenom strukture uvoza i povećanjem proizvodnje kojim će se snižavati cijene te tako utjecati na konkurentnost, novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina namjerava preokrenuti trend uvoza. Istaknuo je da uvoz ne možemo zabraniti, ali da treba postaviti stroga pravila da se ne bi pogodovalo uvoznom lobiju.

Naime, nakon primopredaje vlasti u petak, vlada Zorana Milanovića predstavila je svoje stranice na Facebooku i Twitteru. Osim što su odmah svima dali do znanja da su tehnološki osviještena vlada, obećali su da će sve svoje poteze transparentno priopćavati građanima.

No očito su zaboravili napomenuti da će se preko društvenih mreža i šaliti te provocirati svoje političke protivnike. Naime, netko iz redova Kukuriku koalicije u utorak ujutro nasmijao je korisnike popularne društvene mreže Facebook.

Naime, oko 8 sati osvanuo je status: 'Jutro! Vjerujemo da su ostavili bar nešto (kave) u Banskim dvorima. Prva smjena, ima li kave?'

Nakon što su mediji počeli pisati o provociranju prijašnje vlade, neslanu šalu je netko pokušao ublažiti novim statusom koji je osvanuo oko 11 sati.

'S kavom ili bez, jedno je jasno: cilj je učiniti 2012. boljom za sve. Takva šansa se ne propušta! Kada uspijemo, onda tek možemo svi na kavu', glasi status Vlade Republike Hrvatske. Međutim, nisu se vladajući danas oglašavali samo na Twitteru - Zoran Milanović se oglasio na Facebooku.

'Želimo biti dobro organizirana Vlada - poruka je kojom krećemo u prvi radni dan. S kabinetom se održao prvi radni sastanak', stoji u poruci Zorana Milanovića, koja je za sat vremena 'zaradila' 40-ak komentara.