NAKON SEDAM GODINA

Prva katolička bolnica u Hrvatskoj danas primila prve pacijente

02.08.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Nakon gotovo sedam godina borbe s birokracijom, prva katolička psihijatrijska bolnica 'Sveti Rafael' danas je primila prve pacijente. Led je probilo osam pacijenata koji će u suvremenu katoličku bolnicu biti primljeni s uputnicama HZZO-a

O pacijentima će za sada skrbiti 25 medicinskih sestara i njegovateljica te tri liječnika, od čega dva psihijatra i jedan internist. Raspisan je natječaj za još dva psihijatra, a planirano je da u bolnici radi ukupno sedam liječnika. Po potrebi će se, kao vanjski suradnici, angažirati i liječnici specijalisti iz novogradiške bolnice te ostalih slavonskih bolnica. Posao u novootvorenoj bolnici dobila su i dva službenika te kuhari koji će pacijentima i osoblju spravljati obroke u bolničkoj kuhinji. Bolnica u konačnici planira zaposliti oko 150 medicinskih djelatnika te pedesetak osoba nemedicinske struke. Koristit će i usluge raznih servisa koji će obavljati poslove poput pranja rublja, knjigovodstva, dostave obroka i sl.

Bolnica je smještena u šumovitom okruženju na izletištu Strmac nedaleko od Nove Gradiške u zgradi nekadašnje bolnice za plućne bolesti. U proširenje, renoviranje i opremanje objekta uloženo je oko 100 milijuna kuna. Sredstva je osigurao Red milosrdne braće sv. Ivana od Boga koji je dosada širom svijeta otvorio čak 380 medicinsko-zdravstvenih ustanova koje raspolažu sa 65.000 kreveta te zapošljavaju oko 180.000 djelatnika.

Prva hrvatska katolička bolnica raspolaže s ukupno 143 ležaja. Sobe su većinom dvokrevetne, 10-ak je jednokrevetnih i sedam trokrevetnih, a svaka soba ima svoj sanitarni čvor. Bolnički odjeli imaju maksimalno 20-ak kreveta, te će najviše 20 pacijenata dijeliti zajedničku blagovaonicu, dnevni boravak i laboratorije. Za sada su s radom počele služba za kronične duševne bolesti te služba za prijam pacijenata na palijativnu skrb koja bolesnicima oboljelima od smrtonosne bolesti i njihovim obiteljima poboljšava kvalitetu života. U suvremenoj će se bolnici, kako je planirano, liječiti i alkoholičari, oboljeli od PTSP-a i Alzheimerove bolesti, a otvorit će se i poseban odjel za liječenje poremećaja prehrane, bulimije i anoreksije.

MUKE S LOKACIJOM I BIROKRACIJOM

Podsjetimo, Red milosrdne braće lokaciju za otvaranje medicinske institucije u Hrvatskoj počeo je tražiti još prije 10-ak godina. Prije šest godina odlučili su se za obnovu zapuštenog bolničkog objekta na Strmcu, čiji je vlasnik tada bila bolnica u Novoj Gradiški, od koje je Red, kao najpovoljniji ponuđač, kupio objekt. Godine i godine su potrošene na dobivanje suglasnosti, raznih rješenja i dozvola.

'Ne bih želio kritizirati vlastitu domovinu, ali činjenica je da niti u jednoj drugoj zemlji u kojoj sam radio na otvaranju medicinsko-zdravstvene ustanove nisam naišao na toliku birokraciju i toliko problema kao ovdje u Hrvatskoj. Morali smo se obraćati na adrese četiri ili pet ministarstava. Proces od početka pregovora pa do kupnje objekta od bolnice Nova Gradiška trajao je tri godine, nakon toga nam je za lokacijsku dozvolu trebalo dvije godine, a za građevinsku još godinu dana. U konačnici, čitav je proces trajao gotovo šest godina. Susreli smo se i s nizom apsurdnih problema. Primjerice, Hrvatske šume su nam rekle da bolnica mora biti udaljena od šume najmanje 50 metara, a Hrvatske vode da bolnica mora biti 200 metara udaljena od vode, iako je bivša bolnica, koju smo renovirali i proširili, građena upravo u šumi, uz sam potok. Budući da su ovdje tri čestice, morali smo bolnicu podijeliti i na tri dijela te izvaditi tri građevinske dozvole. Sve je toliko komplicirano da zaposleni niti sami ne znaju što da rade, jer postoje stari zakoni, novi zakoni i razne interpretacije svih tih zakona', ispričao nam je prije nekoliko mjeseci, za vrijeme gradnje bolnice, fra Kristijan Sinković, začetnik projekta i direktor bolnice te drugi čovjek provincije sjeverne Italije Reda milosrdne braće.