IGRE BEZ GRANICA BIVŠIH UDBAŠA

Prtenjača: Nobilo mi je ranije pokazao Sindičićevo pismo

15.01.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odbilo je žalbu odvjetnika udovice Stjepana Đurekovića na odluku o neizručenju Zdravka Mustača Njemačkoj. U isto vrijeme njemački odvjetnik Davor Prtenjača koji zastupa obitelji drugih udbinih žrtava pak ne može vjerovati kakve se stvari događaju i kaže da je famozno pismo Vinka Sindičića koje je jučer poslao postoji više od pola godine i kako mu je za njega rekao Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo

Od glasnogovornika velikogoričkog Županijskog suda doznajemo da je žalba obitelji Đureković odbačena jer odluka o izručenju ili neizručenju nije kazneni postupak te se žaliti na tu odluku može samo Državno odvjetništvo.

A Državno odvjetništvo se neočekivano nije žalilo na odluku o neizručenju Zdravka Mustača. Žalili su se pak na odluku suca Ivana Turudića sa Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

Igra oko ovog slučaja ne prestaje, pa tako jučer u medijima završava pismo jednog od ključnih svjedoka s procesa u Njemačkoj, zloglasnog Udbinog likvidatora Vinka Sindičića. On kaže kako je lažno teretio Perkovića pod pritiskom njemačkih pravosudnih organa.

Perkovićev i Mustačev odvjetnik Anto Nobilo tako je u jednom danu dobio više razloga za sreću. Ovo Sindičićevo pismo poslužit će mu kao odličan argument za njegovu tezu da se Perković ne smije izručiti jer u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje.

Njemački odvjetnik Davor Prtenjača jučerašnje poteze Državnog odvjetništva ocjenjuje sramotnima. Tumači kako bi DORH u slučajevima europskog uhidbenog naloga trebao biti produžena ruka njemačkog tužiteljstva, a ne igrati u korist Perkovića i Mustača. Prtenjača kaže da je već ranije upozoravao na scenarij kojem smo svjedočili - da dva različita suda donesu različite odluke o izručenju - te da se time izigrava europski uhidbeni nalog.


Što se Mustača tiče, Prtenjača smatra da je taj slučaj gotov te da je izručenje nekadašnjeg šefa savezne Udbe Njemačkoj gotovo nemoguće jer je sud odlučio da ga ne treba izručiti i DORH se na tu odluku nije žalio. Ipak, kaže da je sudac Ivan Turudić spasio slučaj Perković jer da je odluka na Županijskom sudu u Zagrebu bila istovjetna onoj s velikogoričkog suda, onda bi i izručenje Perkovića bilo nemoguće. Prtenjača je razočaran i tvrdi da je hrvatsko pravosuđe pod utjecajem Ante Nobila i Ive Josipovića te da oni dirigiraju takvim odlukama.

Zamoljen da komentira pismo Vinka Sindičića, Prtenjača kaže da mu je Nobilo još u lipnju prošle godine rekao da takvo pismo postoji, znači znao je za njega. 'Uostalom, nije toliko bitno što Sindičić kaže, mora se znati da on nije jedini svjedok, on je bitan, ali su i izjave Pratesa bitne. Uz to, njemačko tužiteljstvo posjeduje tajne dokumente. Zar vi u Hrvatskoj stvarno mislite da bi njemački sud sve ovo radio samo na osnovi izjave jednog svjedoka?!', pita Prtenjača.