DO 7. SIJEČNJA

Provjerite jeste li na popisu za referendum

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.01.2012 17:10
  • Objavljeno 02.01.2012 u 17:07
Hrvatska Europska unija

Hrvatska Europska unija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj internetskoj stranici, u vezi s provedbom referenduma o ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije koji će se održati 22. siječnja, podsjeća da birači trebaju provjeriti jesu li upisani u birački popis, te što trebaju učiniti žele li glasovati izvan mjesta prebivališta odnosno u inozemstvu i to najkasnije do 7. siječnja

Svaki hrvatski državljanin s biračkim pravom može provjeriti upis u popis birača osobno ili telefonom u uredu državne uprave prema mjestu svog prebivališta, putem interneta (www.uprava.hr), a korisnici T-Mobile i VIPnet mreža slanjem svog MBG u SMS poruci na broj 5454.

Ako niste upisani ili upisani podaci nisu točni, odmah zatražite upis, izmjenu ili dopunu svojih podataka, i to najkasnije do 7. siječnja 2012. godine, napominju u DIP-u. Podsjećaju da se popis ureda, adrese i brojeve telefona nalaze na web stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr.

U vezi s glasovanjem izvan mjesta prebivališta DIP preporučuje da, ako ste sigurni da na dan održavanja državnog referenduma nećete biti u mjestu svog prebivališta, zatražite privremeni upis u popis birača za mjesto u kojem će boraviti 22. siječnja 2012. godine.

DIP savjetuje da odmah uputite zahtjev za izdavanje potvrde o upisu u popis birača nadležnom uredu državne uprave prema mjestu vašeg prebivališta. Od istog ureda državne uprave možete tražiti da se vaša potvrda službenim putem dostavi nadležnom uredu za privremeni upis, odnosno da vam se potvrda odmah uruči ili dostavi poštom na određenu adresu.

Uručenu ili dostavljenu potvrdu dužni ste odmah osobno ili poštom dostaviti uredu državne uprave nadležnom za mjesto u kojem želite glasovati, upozoravaju iz DIP-a. Potvrda mora prispjeti nadležnom uredu državne uprave najkasnije do 7. siječnja 2012. godine. Izvršenje tih radnji omogućuje glasovanje na glasačkom mjestu prema adresi naznačenu u zahtjevu za izdavanje potvrde.

U slučaju da potvrdu niste dostavili nadležnom uredu, moći ćete glasovati na jedan od slijedećih načina - na glasačkom mjestu određenom prema vašem prebivalištu, tako da potvrdu predate odboru za provedbu glasovanja (biračkom odboru), ili da na glasačkom mjestu izvan svog mjesta prebivališta, određenom prema adresi koju ste naznačili u zahtjevu za izdavanje potvrde, predajom potvrde odboru za provedbu glasovanja (biračkom odboru).

Što se tiče glasovanja u inozemstvu birači će u inozemstvu moći glasovati u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske. Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji će se na dan održavanja referenduma zateći u inozemstvu mogu pribaviti potvrdu o upisu u popis birača. Zahtjev se podnosi osobno, pisano, poštom ili faxom najkasnije do 7. siječnja 2012. godine. Potvrde se dostavljaju poštom ili uručuju prilikom osobnog podnošenja zahtjeva.

Na dan održavanja državnog referenduma, potvrdu predaju odboru za provedbu glasovanja (biračkom odboru) u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH u državi u kojoj se nalaze, navode u DIP-u.

Birači bez prebivališta u RH i birači s prebivalištem koji već borave u inozemstvu. Svi birači koji se već nalaze u inozemstvu, a na dan održavanja državnog referenduma neće biti u mjestu boravišta u stranoj državi ili mjestu prebivališta u RH, mogu obaviti prethodnu registraciju najkasnije do 07. siječnja 2012. godine.

Prethodnu registraciju provode diplomatske misije i konzularni uredi RH u inozemstvu, na temelju podnesenog zahtjeva birača, a upis u popis birača prethodne registracije obavlja se po službenoj dužnosti, i omogućuje glasovanje na državnom referendumu bez pribavljanja potvrde, stoji u uputama DIP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi