elektroničko praćenje

Provjerili smo koliko osoba u Hrvatskoj nosi narukvicu za nadzor poput Todorićeve

10.11.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Nakon odluke britanskog suda koji je u utorak Ivicu Todorića pustio na slobodu uz sto tisuća funti jamčevine, oduzimanje putovnice i obavezu nošenja elektroničke narukvice koja garantira da u svakom trenutku nadležne vlasti znaju gdje se on nalazi, tportal je istražio kakva je praksa korištenja takvog uređaja za elektronički nadzor osumnjičenika i osuđenika u Hrvatskoj

Nakon spomenute odluke britanskog suda pitali smo Ministarstvo pravosuđa je li okončan njihov pilot-projekt korištenja takve vrste nadzora, koliko je osoba u Hrvatskoj do sada koristilo ili koristi tu narukvicu koja se postavlja iznad gležnja, kakva su pravila nošenja, s koliko elektroničkih narukvica Ministarstvo trenutno raspolaže, što se sve nadzire pomoću tih uređaja te je li pravilo da se narukvica mora nositi non-stop.

'Pilot-projekt elektroničkog nadzora realiziran je tijekom 2017. godine kao dio Prijelaznog instrumenta Europske unije 'Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj'. Pilot-projekt je započeo 17. veljače stavljanjem prve osobe pod elektronički nadzor i trajao je sto dana – do 28. svibnja.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Tijekom pilot-projekta uz pomoć elektroničkog nadzora vršen je nadzor nad ukupno pet osoba, od čega su četiri osobe bile na uvjetnom otpustu s elektroničkim nadzorom, a jedna osoba je bila u istražnom zatvoru u domu s elektroničkim nazorom.

>>> TV paparazzi u epizodi 'Todorićeva bežanija': Što je sljedeće, šamar?

Osobe na uvjetnom otpustu prema standardnom rasporedu mogle su se iz doma udaljiti svakog dana u vremenu od 6 do 22 sata, dok osoba kojoj je određen istražni zatvor u domu s elektroničkim nadzorom morala je ostati u domu 24 sata dnevno. Tijekom sto dana provođenja pilot-projekta nije se dogodilo nijedno kršenje uvjeta elektroničkog nazora', odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa.

  • +13
Odvjetnici u slučaju Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dodaju kako je za vrijeme provođenja pilot-projekta korištena oprema za nadzor osuđenika putem takozvanog RF modula.

>>> Slobodan čovjek, građanin Londona: Kakav je zapravo Todorićev status?

'Radilo se o uređajima koji rade putem radiofrekvencije i koji su omogućavali nadzornoj službi da nadzire prisutnost osobe na određenoj lokaciji. Konkretno, za potrebe nadzora postavljan je prijemnik u domu osobe pod nazorom koji putem radiofrekvencije komunicira s RF odašiljačem pričvršćenim za gležanj osobe, evidentirajući u realnom vremenu sve podatke u nadzornom centru.

Kada se oprema instalira i narukvica se postavi na nogu osobe pod elektroničkim nadzorom, ona se ne deinstalira do kraja razdoblja nadziranja', pojasnili su u Ministarstvu pravosuđa.

Na koncu su poručili da je oprema za elektronički nadzor vraćena dobavljaču nakon što je završen pilot-projekt.