KAKO (I ZAŠTO) RADI?

Sve što ste željeli znati o policijskoj narukvici koju nosi Ivica Todorić

09.11.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Ivica Todorić pušten je na slobodu uz 100 tisuća funti jamčevine, a uz to mu je oduzeta putovnica te mora nositi sigurnosnu narukvicu. Evo kako ona funkcionira

Policijske narukvice su u Engleskoj, kako stvari stoje, jedna od glavnih metoda praćenja okrivljenika koji su platili jamčevinu ili se nalaze na uvjetnoj kazni. Ova metoda primjenjuje se i kod Ivice Todorića koji se nakon pojave na međunarodnoj tjeralici i masovne medijske pompe predao londonskoj policiji te se na saslušanju mora pojaviti u travnju iduće godine. 

Uvjeti za ovaj njegov produženi posjet glavnom gradu Engleske bili su 100.000 funti jamčevine, oduzimanje putovnice i specijalna narukvica kojom tamošnja policija provjerava je li hrvatski poduzetnik pobjegao iz stana.

Kako onda ta specijalna narukvica osigurava to da Todorić poštuje pravila igre?

Prema službenom dokumentu, osoba s uvjetnom kaznom koja nosi takozvani tagger, odnosno elektroničku narukvicu, mora biti u stanu tijekom policijskog sata koji u konkretnom slučaju traje od ponoći do tri sata ujutro. Ako to ne učini, bazna stanica koja se također nalazi u londonskoj rezidenciji Ivice Todorića poslat će signal policiji.

Što ga sprečava da ju skine?

Policijske narukvice posebno su konstruirani sustavi za praćenje optuženika i osoba puštenih uz jamčevinu koji koriste bežični signal i GPS praćenje kako bi digitalnom metodom provjeravali lokaciju nositelja. Skidanje ove opreme je praktički nemoguće a da to policija ne sazna. Ukoliko optuženik odluči dohvatiti škare i prerezati kožnu traku, uređaj će to registrirati i obavijestiti lokalne vlasti.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Narukvice za praćenje razvili su znanstvenici na Harvardu u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Uređaj je, začudo, bio inspiriran stripovima o SpiderManu, u kojima je negativac nosio posebnu narukvicu koja policiji odaje njegovu lokaciju. Brojni stručnjaci još dan danas propitkuju učinkovitost taggera, tvrdeći da nositelja ništa ne sprečava da ponovi zločin zbog kojeg uređaj i nosi. Nakon brojnih testiranja i trogodišnje analize stručnjaci su potvrdili da je ovakav uređaj jednako učinkovit pri sprečavanju zločina kao i klasična zatvorska kazna.

Kako funkcionira?

Narukvica može funkcionirati na dva načina. Prvi je korištenje radiofrekvencijske tehnologije, a drugi je GPS sličan onome koji se koristi za praćenje kućnih ljubimaca. Obje metode nude opciju praćenja 24 sata na dan, a sve su popularnije u Velikoj Britaniji. Korištenje ove metode praćenja najpopularnije je u Sjedinjenim Državama, a rjeđe u Europskoj uniji.

Kad piješ, ne nosi

Ovu mjeru opreza često koriste i privatne sigurnosne tvrtke. Srodna varijanta sigurnosne ogrlice kodnog imena SCRAM (Secure Continuous Remote Alcohol Monitoring iliti Sigurnosno kontinuirano nadgledanje razine alkohola na daljinu) bila bi prava noćna mora za ruralne dijelove Hrvatske. Ona naime može pratiti i razinu alkohola u krvi, a njezina svrha je prepoznavanje ponovnih prekršaja kod osoba koje su već jednom uhvaćene tijekom pijane vožnje. Ova varijanta ogrlice se, za razliku od one koju nosi i odbjegli šef Agrokora, pokazala učinkovitom u sto posto slučajeva.