TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

TV paparazzi u epizodi 'Todorićeva bežanija': Što je sljedeće, šamar?

  • 09.11.2017 u 15:00

  • Bionic
    Reading

    Kako je krenulo sa snimkama trčkaranja po Londonu, kucanjem na vrata londonskog Todorićeva stana i sličnih divota koje smo jučer pratili na TV-u, ne bi me više iznenadilo ni da se u javnost puštaju kopije snimke Todorićeve zadnje kolonoskopije

    Sigurno ste svi već vidjeli snimku u kojoj Ivica Todorić bježi pred novinarima, no evo ipak malog podsjećanja na najpopularniji videosadržaj u zadnja dvadeset i četiri sata. Ivica Todorić svaki se dan u Londonu mora javiti u jednu policijsku postaju, pa je to učinio i jučer. No dok se javljao, pred postajom ga je čekala skupina novinara. Kada je izašao iz postaje, novinari su mu pokušali postaviti nekoliko pitanja, ali se Todorić dao u trk. Televizijski su ga kamermani zatim pokušali pratiti, ali im je živahni tajkun dobro održavane kondicije - pobjegao. 

    I sad, svašta se može iščitati iz tog videozapisa. Može se zaključiti da je Todorić dosta nisko pao sa svoje nekadašnje nedodirljive pozicije kada mora po kensingtonskim ulicama cupkati pred hrvatskim novinarima. Možemo se smijati cijelom apsurdu situacije u kojoj su najomraženiji optuženik u hrvatskoj povijesti i golema gospodarska katastrofa koju je prouzročio - svedeni na natjeravanje po Londonu. No najviše od svega čovjek se mora zapitati zbog čega je to utrkivanje s Todorićem bilo potrebno i zašto ga se moralo objaviti.

     

    Što su, prije svega, mislili kamermani HTV-a kada su krenuli u trkački lov na Todorića? Ili što je mislio onaj tko ih je nagnao na to? Gazda im je uspio pobjeći jer je, izgleda, dobro utreniran, ali što su ovi htjeli učiniti u slučaju da su ga uspjeli dostići? Zapriječiti mu put i viknuti: STOJ U IME HRVATSKE? Baciti mu se pod noge, sve u stilu pjesme gazi, gazi, srce moje? Snimiti koliko se oznojio? Žvajznuti mu šamar? Pretpostavljam da nisu mislili da će im, ako ga pobijede u utrci, Todorić onako sportski i junački za nagradu dati izjavu, ali tko zna, svašta je moguće. U svašta danas ljudi vjeruju i svačemu se nadaju.

    Da se moram kladiti, kladila bih se da su za Todorićem trčali i to snimali samo zato da bi imali što više snimljenog materijala s njim u kadru. Moguće je da su to činili još i dulje nego inače zato što je smiješno vidjeti kako čovjek koji je svojedobno drmao hrvatskom privredom - sada bježi pred novinarima. I meni je bilo malo smiješno. Nisam ništa iz toga saznala, nije mi ni zbog čega bilo zanimljivo, ali da, i meni je bilo smiješno. Drugim riječima, shvaćam zašto je ta snimka HTV-ovcima bila fora, ali ne shvaćam zašto im je bila vijest.

     

    Snimka Todorića u bijegu poslužila je kao inspiracija raznim satiričarima

    Po svojoj informativnoj vrijednosti, ta je snimka ništa drugo nego smećeČak je ni Nova TV, koja ju je navodno isto imala, nije htjela objaviti u svojem Dnevniku. Ta snimka nije za objavljivanje u središnjoj informativnoj emisiji, ona je za objavljivanje na Youtubeu, kanalu blesavih snimaka bedaka koji skejtbordom skaču u akvarij za ribice. Pa ipak, hrvatska javna televizija, naš informativni lučonoša, predvodnik novinarske i snimateljske časti, digniteta i profesionalnosti, to je odlučila objaviti u svojem sinoćnjem središnjem Dnevniku. Što će reći da nije samo Todorić nisko pao s nekadašnjih top-pozicija. 

    • +6
    Prvi rođendan N1 televizije Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

    No da ne bi ispalo da je samo HTV trasher u ovoj priči - vrlo je na sličan način besmisleno i lupanje na Todorićeva vrata, koje je izvela reporterka televizije N1. Zbog čega je pak to bilo potrebno objaviti? I s kojom je namjerom to učinjeno i snimljeno? Doista su mislili da će im Ivica T., ako mu dođu na vrata, skuhati čaj i otvoriti dušu? Ili je zapravo stvar u tome da su htjeli snimiti ulazna vrata njegove londonske kuće, možda malo virnuti kroz odškrinuće da snime kakav su mu tepih i vješalice? Eventualno uhvatiti livriranu poslugu, kao kod Canjuge? Malo ispipati kako se živi i koliko je glavni akter na rubu živaca?

    Ako su to motivi koji stoje iza objavljivanja takvih vijesti i snimaka, onda se zbilja moram zapitati zašto su HTV-ov informativni program i program televizije N1 prešli u paparazzi mode? Misle da je Todorić takva vrsta celebrityja? Pogodan je za njihovu varijantu 'Red Carpeta'? I vrijedno je zbog njega napustiti dosadašnje novinarske standarde? Možda. No u tom slučaju Todorić nije jedini koji je u toj utrci ispao smiješan.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.