pripreme u dalmaciji

Provjeravaju se svi kontakti zaraženog Hvaranina, još jedna osoba zadržana je u splitskoj bolnici

20.03.2020 u 13:19

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen je i treći slučaj koronavirusa, riječ je o muškarcu s Hvara koji je hospitaliziran na Klinici za infektologiju splitskog KBC-a, a za još jednu osobu koja je zadržana u bolnici još se čekaju rezultati nalaza, potvrdio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Zaraženi muškarac se nedavno vratio iz Austrije, određen broj dana je proveo u samoizolaciji, a nakon što su mu se pojavili prvi simptomi prebačen je u Kliniku za infektologiju splitske bolnice.

Predstojnik Klinike Boris Lukšić je rekao da je muška osoba srednje životne dobi, ima povišenu tjelesnu, no opće zdravstveno stanje mu je dobro.

Bračni par stabilno

"Bračni par kojeg smo zaprimili u kliniku ranije je stabilno. Jučer smo uzeli i 17 briseva koji su u obradi i čije rezultate još očekujemo", ustvrdio je Lukšić.

Da bolnica funkcionira odlično ponovio je čelni čovjek Julije Meštrović rekavši da su bolesnike s Križina preselili na Firule, da će danas dovršiti i respiracijski centar koji bi trebao biti u potpunosti spreman i potom će početi s radom na Križinama.

Od subote bi se sva djeca koja imaju upale gornjih dišnih puteva trebala liječiti na Križinama gdje će biti pedijatrijska ambulanta.

"Ovo što će od sutra biti za djecu, od ponedjeljka će biti za odrasle. Kvaliteta skrbi o bolesnicima na klinici za zarazne bolesti je najbolja moguća. Odlično smo se pripremili i sve funkcionira. U nedjelju ćemo imati sastanak naše južno hrvatske koordinacije, ravnatelja bolnica i domova zdravlja da se dogovorimo što i kako raditi. U kontaktu smo već i ovako, ali bolje je i osobno", kazao je Meštrović.

  • +30
Split u doba koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je istaknula kako su nakon trećeg slučaja koronavirusa epidemiolozi krenuli u izvide svih kontakata zaraženog muškarca, pa time i njegove obitelji, te djevojke.

Načelnik Stožera Luka Brčić je rekao da su u karanteni na Duilovu 53 osobe, od kojih je 31 državljanin Hrvatske te je dodao da je jedna osoba nakon isteka vremenskog roka boravka u karanteni jutros napustila Duilovo. Dodao je i da se u samoizolaciji nalazi 350 osoba i svi se osjećaju dobro.

Do danas je iz samoizolacije izašlo 250 ljudi, rekao je to župan Blaženko Boban, koji je još jednom poručio da se potrebno pridržavati svih uputa koje su na snazi.

U utorak prestanak karantene za putnike s Marka Pola

Podsjetio da u utorak iz karantene izlaze i svi putnici sa Marka Pola koji su u Split stigli iz Ancone.

  • +16
Trajekt Marko Polo iz Ancone uplovio u Split Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Ravnatelj županijskog Crvenog križa Željko Grubišić pozvao je sve koji žele pomoći u narednim tjednima da se jave na brojeve lokalnim Crvenim križevima i dodao da će svi zainteresirani najprije proći određenu edukaciju. Poručio je i da će starijim osobama osigurati mogućnost nabave osnovnih životnih artikala i lijekova.

Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera izvijestio je o brodu koji je u Brodotrogiru imao najavljen škver, a sada je, sukladno odlukama, u samoizolaciji na sidru. Rekao je i da je na brodu 20 članova hrvatske posade i 28 filipinskih državljana, te po jedan Ukrajinac i Portugalac. "Svi oni imaju uvjete za samoizolaciju", dodao je.