ZAPLAŠIVANJE KATOLIKA

Provaljeno u katedralu u Sarajevu

11.03.2009 u 21:26

Bionic
Reading

Nepoznate osobe su u noći s utorka na srijedu provalile u Katedralu Srca Isusova u središtu Sarajeva te ukrali crkvene predmete a učestale provale u katoličke crkve u Bosni i Hercegovini Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić smatra za pokušaj da se zastraše katolici

Katolička tiskovna agencija je objavila kako je provaljeno u ormariće u kojima se nalaze kaleži i drugo crkveno liturgijsko posuđe. Utvrđeno je da nedostaju četri kaleža sa dodatnim zdjelicama koje se koriste za euharistijsko slavlje. Otuđena je i skupina ključeva i jedan stari vrč za polijevanje koji potječe iz vremena prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera.

Prekjučer je provaljeno u katedralu sv. Bonaventure u Banja Luci, iz koje su ukradene brojne dragocijenosti.
"To nas opterećuje jer su provalnici željeli time poslati neku poruku i unijeti neku nesigurnost", ocijenio je učestale provale u katoličke crkve kardinal Puljić na konferenciji za novinare u Mostaru na završetku trodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Pozvao je vlasti BiH da zaštite svakog građanina BiH u 'njegovu osobnom, nacionalnom i vjerskom identitetu'. Zbog sve učestalijih napada na vjerske institucije u BiH u Međureligijskom vijeću u BiH prikupljaju se podaci o svim povredama vjerskih prava, dodao je kardinal Puljić.

Biskupi BiH su na konferenciji istaknuli nezadovoljstvo malim povratkom Hrvata katolika u banjalučkoj biskupiji i području vrhbosanske nadbiskupije.