nevažeći glasovi

Proturatni kandidat Nadeždin mogao bi biti diskvalificiran iz ruske predsjedničke utrke

05.02.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Ruski proturatni predsjednički kandidat Boris Nadeždin rekao je u ponedjeljak da je radna skupina Središnjeg izbornog povjerenstva utvrdila da je 15 posto potpisa građana koji su podržali njegovu kandidaturu nevažeće

Ta brojka, bude li potvrđena, tri puta je veća od dopuštene stope pogreške i mogla bi biti osnova za njegovo diskvalificiranje.

Povjerenstvo će donijeti konačnu ulogu o tome u srijedu, rekao je njegov glasnogovornik.

Nadeždin je na Telegramu najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu ako ga povjerenstvo ne bude željelo registrirati.

On je prošli tjedan rekao da je Središnjem izbornom povjerenstvu predao 150.000 potpisa koliko mu je potrebno da bi ušao u utrku za predsjednika i suprotstavio se dosadašnjem šefu države Vladimiru Putinu.

Povjerenstvo je u petak reklo da je početna analiza potpisa pokazala kako su neki od onih koji su podržali Nadeždinovu kandidaturu mrtvi ljudi.

Predsjednički izbori održavaju se u ožujku.

Nitko ne očekuje da će Nadeždin (60) pobijediti na izborima čak i ako mu se dopusti sudjelovanje, s obzirom na Putinovu dugu dominaciju i kontrolu nad državom.

Ali njegova je kampanja privukla pozornost građana zbog otvorenog protivljenja onome što Kremlj naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Nadeždin kaže da je Putin napravio "fatalnu pogrešku" time što ju je pokrenuo i obećao je okončati sukob putem pregovora.

Kao kandidat kojeg je nominirala politička stranka, trebao je prikupiti 100.000 potpisa u najmanje 40 regija kako bi imao pravo sudjelovati na izborima od 15. do 17. ožujka.

Putin je izabrao biti nezavisan kandidat te mu je stoga bilo potrebno prikupiti 300.000 potpisa. Do sada je skupio preko 3,5 milijuna.