istaknuti nacionalist

Putinov kritičar Girkin dobio četiri godine zatvora zbog 'poticanja na ekstremizam'

25.01.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Istaknutog ruskog nacionalista Igora Girkina sud u Moskvi u četvrtak je osudio na četiri godine zatvora u kažnjeničkoj koloniji zbog poticanja na ekstremizam

Girkin je optuživao predsjednika Vladimira Putina i vojni vrh za nedovoljno učinkovito vođenje rata u Ukrajini. Također je počeo javno iznositi ideje o kandidaturi protiv Putina na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Njegov se slučaj pozorno prati kao pokazatelj koliko Kremlj tolerira kritiku ratnih napora u Ukrajini.

U jednoj od svojih najjačih kritika u objavi 18. srpnja na svom službenom Telegram kanalu, koji prati više od 760.000 ljudi, Girkin je Putina zasuo osobnim uvredama i pozvao ga da vlast prenese "nekome tko je uistinu sposoban i odgovoran".

Inače bivši časnik ruske službe sigurnosti FSB-a i vojni zapovjednik, poznat i pod imenom Igor Strelkov, Girkin je doprinio ruskoj aneksiji Krima 2014. i organiziranju proruskih paravojnih postrojbi koje su otrgle dio istočne Ukrajine iz kontrole Kijeva i time utjecao na početak ruskog rata protiv Ukrajine.

Nizozemski mu je sud 2022. godine u odsutnosti izrekao doživotnu kaznu zatvora zbog navodne uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine, u kojemu je život izgubilo 298 putnika i članova posade, kada nije priznao krivnju.