PAPA U BIH IZ HRVATSKE PERSPEKTIVE

Protokolaran posjet od kojeg marginalizirani mnogo očekuju

06.06.2015 u 08:32

Bionic
Reading

Dolazak pape Franje u glavni grad Bosne i Hercegovine s nestrpljenjem se očekuje i prati i u Hrvatskoj. Posjet rimskog biskupa u mnogočemu podijeljenoj BiH dobri poznavatelj prilika u Rimokatoličkoj crkvi vide kao priliku za širenje ekumenskog dijaloga i razgovora unutar sva tri konstitutivna naroda, ali istovremeno nakon Papinog dolaska ne očekuju ništa revolucionarno u pogledu pomirenja među narodima i daljnjoj izgradnji suživota

Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici smatra kako je dolazak pape Franje u Sarajevo na jedan dan samo nastavak politike prethodnih papa od kojeg ne treba očekivati previše u pogledu poboljšanja situacije među narodima Bosne i Hercegovine.

'Papinim posjetom Sarajevu održava se kontinuitet, posebice u dijelu u kojem sadašnji papa širi ekumenski dijalog s ostalim religijama, što je dokazao svojim prethodnim putovanjima u države u kojima živi muslimanska i budistička većina, kao i posjete Bliskom istoku gdje je najviše izražena multikonfesionalnost. Ovo je tek protokolaran susret koji ima zadatak širiti ekumenski dijalog', mišljenja je Maštruko dodajući kako će se tijekom Papinog posjeta moći čuti uobičajene poruke o miru, suživotu i građenju bolje budućnosti koje se, po njegovu mišljenju, govore i prilikom posjeta drugim zemljama.

Slična je mišljenja i don Ivan Grubišić, svećenik u mirovini i zastupnik u Hrvatskom saboru. Grubišić smatra kako se od posjeta Svetog oca u Bosni i Hercegovini očekuje više nego što realnost može ponuditi. 'Mišljenja sam kako se više želi nego što se može učiniti na polju pomirenja. Poruke utjehe i nade u bolju budućnost koje će Papa kao moralni autoritet uputiti naići će na plodno tlo kod vjernika, no kod onih koji bi te poruke također trebali s posebnom pozornošću poslušati, pritom mislim na političare, zasigurno neće doprijeti do njihovih ušiju', kazao je Grubišić.

Svećenik, književnik i bogoslov Anton Šuljić misli kako je Papin posjet Sarajevu očekivano naišao na odobravanje katolika u BiH, ali i svih onih koji se zalažu za multikulturalnu, višenacionalnu i višereligijsku suradnju. 'Papa u glavni grad Bosne i Hercegovine donosi svoju osobnu poruku o potrebitostima opraštanja i izgradnje bolje zajedničke budućnosti u zemlji u kojoj napetosti eskaliraju iz dana u dan, a zakulisne igre političara čine sve kako bi kompromitirali ionako krhki mir', kazao je Šuljić.

Nešto je optimističnija teologinja Anna-Maria Gruenfelder koja ističe kako Papin dolazak u Sarajevo treba shvatiti kao poziv na komunikaciju i suživot što je suština svih vjeroispovijesti i svih nacionalnosti.

'Papa Franjo odlično je informiran u vezi sadašnjeg stanja u Bosni i Hercegovini i odnosa među narodima, a budući da dolazi upravo u multietničku sredinu, mislim kako će svojim istupima ponuditi rješenja kako sve naizgled nepremostive razlike treba nadvladati', smatra teologinja. Pritom dodaje kako Papin posjet Sarajevu ne treba gledati kao isključivo posjet katoličkim vjernicima već kao posjet svim ljudima dobre volje, ali i priliku za poboljšanje socijalnog položaja sva tri naroda koji zajedničkim snagama raditi na ravnopravnosti i izgradnji bolje budućnosti. Pored toga, Gruenfelder ističe kako je papa Franjo istaknuti borac za pravdu i malog čovjeka čije će riječi 'svakako doprijeti i utješiti onog malog, marginaliziranog čovjeka u BiH, bez obzira na vjeru i naciju'.