REPRESIJA U FRANCUSKOJ

Protjerana romska djeca ostaju bez škole

27.08.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Iako su prošli tjedan, slijedom novih protjerivanja Roma u okolici Lillea i Marseillea, francuske vlasti najavile da ozbiljno razmatraju plan o boljoj i kvalitetnoj integraciji Roma te da bi im se eventualno mogla ukinuti zabrana prava na rad, događaji s početka tjedna zorno dokazuju da nova socijalistička vlada i dalje stoji na tvrdoj liniji represivnog stava 'uništi nastambe i rastjeraj'

Naime, francuska policija danas oko pet ujutro uništila je nastambe Roma u gradu Evry i protjerala oko sedamdeset članova zajednice. Najsvježija policijska akcija tim je znakovitija što se radi o gradu u kojem je do predsjedničkih izbora gradonačelnik bio aktualni ministar unutarnjih poslova, Manuel Valls. Ministar je protjerivanje objasnio 'nepodnošljivom sanitarnom situacijom' romskih nastambi koje su se nalazile uz željezničku prugu.

Istjerani Romi sada pred sobom imaju nekoliko veoma suženih i ne pretjerano optimističnih opcija. Mogu sljedeća tri dana provesti u tzv. socijalnim hotelima, namijenjenima ljudima bez boravišta, a tada se mogu nadati da će im neke od udruga pomoći u pronalaženju novog smještaja ili ih čeka brza deportacija. Iz udruga su upozorili da je među protjeranim Romima i devetnaestoro djece, kojima će sada biti onemogućen nastavak školovanja.

Čitava se ta priča, naravno, naslanja na reziduume politike Nicolasa Sarkozyja koji je od romskog pitanja uspio napraviti egzemplarni slučaj antiimigracije koji je potom postao i bitno europsko pitanje budući da je članove romske manjine deportirao u zemlje Unije, Rumunjsku i Bugarsku. Romsko pitanje, koje uvijek dobije pristojan međunarodni odjek, izgleda kao da permanentno zbunjuje novu vladu.

Između represivnih koraka ministra unutarnjih poslova, kojih si ne sam Sarkozy ne bi posramio, i deklarativnih dobrih namjera ministarskog vijeća koje se trsi pokazati u najboljim odnosima s civilnim sektorom, ali zasad ne poduzima ništa, romski slučaj čini se i dalje jednako dalek od ikakvog održivog i dugoročnog rješenja kao i u doba Sarkozyja.