regulacija ili cenzura

Protivnici direktive EU-a o autorskim pravima prosvjedovat će širom Europe

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2019 10:10
  • Objavljeno 23.03.2019 u 10:10
Prosvjed protiv Direktive o autorskim pravima

Prosvjed protiv Direktive o autorskim pravima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tisuće prosvjednika očekuju se na ulicama širom Europe u subotu uoči odlučujućeg glasanja o reformi zakona EU-a o autorskim pravima.

Protivnici reforme - i posebno kontroverznog članka 13 - najavili su desetke prosvjeda u oko 20 zemalja, uključujući Njemačku, Austriju, Poljsku, Češku, Nizozemsku, Cipar, Finsku i Portugal.

U Njemačkoj, gdje je protivljenje reformama posebno žestoko, prosvjedi su planirani u Berlinu, Koelnu, Hamburgu, Muenchenu, Hanoveru i Frankfurtu.

U sklopu tog zakona koji bi trebao proći u Europskom parlamentu u utorak, digitalne tvrtke trebale bi instalirati filtere za slanje datoteka kako bi osigurale da dijeljeni sadržaj nije predmet autorskih prava.

Članak 13 s novim odredbama, prema kojima bi platforme bile odgovorne za materijal pod autorskim pravima, izazvao je posebne kritike.

Kritičari kažu da bi novi zakon prisilio start-up kompanije da kupuju filtere po znatnim cijenama te da mnoge to ne bi mogle.

Također tvrde da bi zakon mogao voditi cenzuri jer bi filteri također blokirali legalne sadržaje poput citata, parodija i satira.

Medijske organizacije, poput dpa, podržale su promjene. "Budućnost slobodnog tiska leži u rukama zakonodavaca EU-a", napisalo je europskih 18 novinskih agencija u pismu rujnu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!