NOVI PRIJEDLOG

Hakiranje u uređaje radi popravka više neće biti nelegalno?

31.10.2018 u 09:38

Bionic
Reading

Rat još nije okončan, ali pobornici prava na prčkanje po elektroničkim uređajima kako bi ih se popravilo ili održavalo upravo su izborili veliku pobjedu

Šef američke Kongresne knjižnice i U.S. Copyright Office predložili su nove zakone koji će kupcima i nezavisnim serviserima omogućiti legalno hakiranje softvera softvera uređaja u svrhu popravaka ili održavanja.

To, drugim riječima, znači kako će biti moguće skršiti zaštitu postavljenu radi upravljanja digitalnim pravima (digital rights management, DRM) i druge oblike softverske zaštite radi održavanja uređaja ili sustava kako bi ih dobili da funkcioniraju 'u skladu s izvornim specifikacijama' ili ih vratiti u 'stanje koje je u skladu s izvornim specifikacijama'.

ZLOČIN I KAZNA

Ovo su najpoznatiji hakeri ikad, pogledajte što danas rade

Pogledaj galeriju

Dokument na 85 stranica opisuje sve nove iznimke od Digital Millennium Copyright Act (DMCA), zakona između ostalog koji regulira zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva.

Tako, recimo, ima i dio posvećen legalno kupljenim video igrama, u kojem se dozvoljavaju promjene u slučaju kad je 'vlasnik zaštićenog materijala ili njegov ovlašteni predstavnik prestao pružati pristup vanjskom računalnom web poslužitelju nužnom za proces provjere identiteta kako bi omogućio igru'. U takvoj situaciji kopiranje i modificiranje računalnog programa je dozvoljena kako bi se 'povratio pristup igri za osobno, lokalno igranje na osobnom računalu ili računalnoj konzoli'.

Pozitivnom pomaku usprkos ratu se ne nazire kraj. Tehnološki divovi nisu svi skloni omogućiti popravke i prepravke ove vrste, a imaju dovoljno duboke džepove i utjecaja na političare. U Appleu su, primjerice, navodno već počeli uvoditi softver koji može blokirati računalo MacBook Pro ako ga pokuša popraviti netko tko za to nije ovlašten. Stoga treba očekivati kako nadolazeće bitke neće biti lake i jednostavne, piše Digital Trends.