RAT U SIRIJI

Protiv Asada se bore i hrvatski plaćenici

Bionic
Reading

Nakon Iraka, Afganistana, Libije i drugih poprišta sukoba balkanski plaćenici ratuju i u Siriji

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, ne biraju stranu, već se bore i za milicije koje kontrolira službena vlast, ali ipak češće na strani pobunjenika koji imaju bogate strane donatore.

General bojnik Marinko Krešić, predsjednik udruge Hrvatski generalski zbor, kaže da među njima ima i Hrvata, dodajući da se Hrvati, osim u Siriji, bore u Africi, a malo i u Aziji.

Krešić procjenjuje da se u toj zemlji bori između 80 i 100 Hrvata starosti između 40 i 60 godina. Riječ je o iskusnim plaćenicima koji nude svoje usluge kako se otvori koje ratno žarište.

General kaže da ih ne može osuđivati zato što 'idu trbuhom za kruhom', tj. zarađivati novac, pa čak i ako pritom moraju ubijati.

Kaže da neki rade kao zaštitari, drugi obučavaju vojsku, a neki, nažalost, moraju i ubijati. 'Naši se rijetko vraćaju kao poginuli ili ranjeni jer su jako dobro trenirani, prije su oni ti koji će ubiti nego biti ubijeni. Idu zato što im nema tko platiti kredite, djeci knjige za školu… Možda bi bili i gladni, a to im je vjerojatno jedini izbor', kazao je Marinko Krešić za Slobodnu Dalmaciju. Krešić to ne podržava, ali i nema ništa protiv toga.

Ipak, najviše plaćenika s Balkana dolazi iz Srbije jer u njoj pitanje ratnih veterana nije regulirano kao kod nas. Plaća se kreće oko 2000 dolara dnevno.