RAZBIJANJE BLOKADA

Prosvjednici s Filozofskog sve usamljeniji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 14:47
  • Objavljeno 01.12.2009 u 14:35
prosvjed studenti

prosvjed studenti

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Dugandzic

Studenti zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti (FPZ) prekinuli su danas blokadu nastave, a njihovi kolege s Filozofskog fakultet nastavljaju blokadu tražeći besplatno obrazovanje, ukidanje školarina, upisnina i ECTS bodova.

Studenti Fakulteta političkih znanosti na jučerašnjem plenumu izglasovali su prekid blokade koja je počela 24. studenoga pa se nastava održava po rasporedu. Njihovi kolege sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta na današnjoj su se konferenciji za novinare osvrnuli na jučerašnji sastanak Povjerenstva za promjenu zakonske regulative o visokom obrazovanju ocjenjujući kako se njime "pokušava ukinuti javna rasprava aktera kojih se izradba novog zakona direktno ili indirektno tiče".

Drže da, osim ukidanja javne rasprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pokušava unijeti razdor među studente izmišljanjem dviju osnovnih grupacija - šačice radikalnih blokadnih avanturista i tihe većine koja potpuno razumije stanje stvari, ali ih manjina nedemokratskim metodama priječi u artikulaciji njihova stajališta. Studenti misle da jučerašnji plenum dokazuje upravo suprotno - nakon petosatne rasprave u prepunoj velikoj dvorani velikom je većinom izglasovan nastavak blokade.

Nastava u prostorijama glavne zgrade splitskog Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici, koju su studenti ometali proteklih šest dana tražeći besplatno visoko obrazovanje, danas se odvija bez ikakvog ometanja, izjavio je dekan Filozofskog fakulteta u Splitu Marko Trogrlić.
Studenti su u današnjem priopćenju izvjestila kako će umjesto dosadašnje blokade nastave u glavnoj zgradi Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici "razmotriti druge metode borbe za potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja".

Nastava za 2.800 studenata splitskog Filozofskog fakulteta održava se na šest mjesta u gradu, a skupina sudenata ometala je nastavu u fakultetskim prostorijama u Radovanovoj ulici.

Odustajanje od daljnje blokade Filozofskog fakulteta u Splitu uslijedilo je nakon jučerašnjeg poziva Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta skupini studenata okupljenih u studenstkom plenumu, koji organizira Nezavisna studentska incijativa, da prestanu ometati nastavu jer bi to moglo izazvati neželjene posljedice, to jest ugroziti završetak tekućeg semestra i akademske godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi