PAT POZICIJA

Prosvjednici pobjegli u crkvu, policija ne smije preko ulaza

  • +15

Branitelji najavljuju podizanje šatora na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Prosvjednici na Markovom trgu povukli su se u crkvu nakon što im je policija postavila ultimatum da se raziđu ili će primijeniti silu. Interventna policija stoji ispred Markove crkve u koju ne smiju ući, a svećenik Ivan Mandulić stoji na vratima zajedno s prosvjednicima. TV kuće javljaju da se branitelji diljem zemlje okupljaju u znak podrške. Neko vrijeme bila je blokirana Savska cesta u Zagrebu, a prosvjedi su zabilježeni u više gradova, među kojima su Slavonski Brod, Šibenik i Split

Do 22,50 sati, i zadnji branitelj ušao je u crkvu sv. Marka nakon što se interventna policija nakon 22 sata počela postupno približavati ulazu u crkvu, a na ulazu je ostao samo svećenik. Ispred ulaza je postavljena metalna barijera koja priječi bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a na Markovom trgu na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do osam sati ujutro ostalo je oko 100 policajaca te novinari, a dio interventnih policajaca povukao se s Markova trga oko 23 sata. Na ulazu u Markovu crkvu, u kojoj prosvjednici čekaju da ih primi premijer, i dalje stoji svećenik. Oglasila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

'Prateći događanja na Trgu sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog', stoji u njenom priopćenju.

23.59 Promet u Savskoj cesti u Zagrebu normaliziran je nakon što su je branitelji blokirali tijelima i plinskim bocama

23.45 Kod spomenika braniteljima u Šibeniku okupilo se pedesetak branitelja

23.25 U crkvu je ušlo šest franjevaca i oni sada stoje na ulazu poput živog zida između policije i prosvjednika koji su se sklonili u crkvi. Smanjuje se broj policajaca ispred crkve. 

23.20 Ekipa hitne pomoći ušla je u crkvu sv. Marka. Pružili su pomoć nekolicini prosvjednika, među kojima je i Đuro Glogoški, kojem je pozlilo.

23.40 Traje mirno okupljanje manje skupine branitelja u Splitu znak podrške prosvjednicima u crkvi sv. Marka u Zagrebu.

22.59 Policija ograđuje ulaz u crkvu sv. Marka.

22.56 Branitelji u Savskoj 66 ponovno blokirali Savsku cestu, nakon što su je bili za kratko odblokirali. S plinskim bocama stoje na cesti.

22.54 Prilično je izvjesno da će policija ovdje provesti noć, kao i branitelji

22.51 General Medved ogorčen je postupanjem represivnog aparata prema hrvatskim braniteljima i invalidima.

22.50 Policija je uklonila suncobrane i sjedalice s Markova trga. Prosvjednici su u crkvi, nitko ne zna što će biti ujutro

22.45 Čini se da je interventna policija ušla u crkvu

22:40 Proširila se informacija da je policija dobila naredbu da odblokira Savsku cestu

22.34 Slavonskobrodski branitelji blokirali su u 21 sat Borovsku ulicu u znak solidarnosti s braniteljima u Zagrebu. Stotinjak branitelja okupilo se ispred Dvorane HVIDRA-e i čekaju 22 sata da vide što će se događati u Zagrebu na Markovom trgu. Spremni su i na polazak u Zagreb.

22.33 Jedan branitelj se nalazi na krovu Gradske skupštine i prijeti da će se baciti. Došli su policija i vatrogasci. Josip Klemm moli prosvjednika da se ne baci sa zgrade. Branitelj se povukao s krova.

22.30 Branitelji blokirali Savsku cestu ispred šatora nakon što su čuli za intervenciju na Markovu trgu

22.27 Ministar branitelja Predrag Matić je u emisiji RTL Direkt optužio HDZ da stoji iza prosvjeda te kazao: 'Bolje Kevina jama nego da Karamarko bude premijer.'

22.25 Svećenik don Damir Stojić je upozorio policiju da se maknu s crkvenih stepenica

22.24 Policija se zaustavila na ulazu u crkvu, unutra ne smiju

22.23 Policija je zaprijetila da će ih prisilno ukloniti ako se branitelji ne raziđu

22.22 Branitelji su se zbili pred sam ulaz uz crkvu; poveli su i molitvu

22.20 Oko 60 interventnih policajaca sudjeluje u akciji

22.17 Policajci su uklonili klupe koje branitelji postavili ispred crkve

22.14 Branitelji pjevaju 'Zovi, samo zovi...'

22.12 Policija je prosvjednicima poručila da prestanu pružati otpor sukladno upozorenjima koja su dobili

22.10 Policija je krenula u akciju. S megafona poziva branitelje da se raziđu.

Interventna policija opkolila je ulaz crkve sv. Marka postupno se približivši crkvi i uguravši branitelje u nju, a na ulaznim stubama crkve je nekoliko branitelja i svećenik. Jedan muškarac popeo se na krov obližnje Stare gradske vijećnice i izvikivao je pogrdne riječi prema policiji i vladi, a branitelje su mu se obratili megafonom i uspjeli ga nagovoriti da siđe s krova. U međuvremenu su branitelji koji prosvjeduju u Savskoj u znak solidarnosti s kolegama na Markovom trgu kratko blokirali promet tom ulicom. Situacija je na Markovom trgu napeta je, ali za sada nema drugih incidenata. U zagrebačkoj policiji Hina doznaje da do 22,45 sati nitko nije uhićen te da nema izgreda.

Branitelji u crkvi, u kojoj će probdjeti, mole te najavljuju da će čekati da ih primi premijer Zoran Milanović. Policija je kod Markovog trga dovezla i posebno opremljen kombi za snimanje i za ometanje elektronskih signala.

Prethodno
je Dominić bio najavio da će prije intervencije popričati s prosvjednicima, ali to se nije dogodilo. Navodno je MUP podigao interventnu policiju iz cijele sjeverne i središnje Hrvatske. Prosvjednike su tijekom večeri došli pozdraviti generali Mladen Markač i Damir Krstičević, ali ih policija nije pustila do trga. Viđen je i profesionalni prosvjednik Ivan Pernar, kojeg policija nije pustila preko ograde.
Prosvjednici se žale novinarima da policija ne dopušta da im se preko barikada dostave deke i lijekovi.

Branitelji koji prosvjeduju više od 200 dana u šatoru u Savskoj 66 ispred Ministarstva branitelja ostvarili su svoju prijetnju i došli s na Markov trg s kojeg ne misle otići dok predsjednik Vlade Zoran Milanović ne pristane na sastanak s njima. 

Na Markovom trgu mogu ostati do 22 sata, a potom ako ne odu, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je da će ih policija maknuti ih s trga jer krše zakon. Branitelji kao izlaznu opciju imaju mogućnost ući u crkvu sv. Marka i tako izbjeći kršenje zakona.

Vođe prosvjeda Đuro Glogoški i Josip Klemm su za Vijesti RTL-a izjavili da oni ne namjeravaju odustati od prosvjeda sve dok premijer ne prihvati njihov zahtjev za sastankom. Ne vjeruju da će hrvatska policija krenuti na njih iza 22 sata jer među njima ima mnogo invalida, a uzdaju se i u činjenicu, kako je kazao Glogoški da su oni stvarali ovu zemlju.

Na pitanje smatra li da za njih trebaju vrijediti posebni zakoni Glogoški je rekao: 'Koji je to zakon koji jednom invalidu može odrediti gdje će on biti.' Također se zapitao kome će oni tamo smetati u 22 sata, ironično dometnuvši, 'možda Vladi koja će tada zasjedati'. Klemm je, odgovarajući na isto pitanje, kazao da je jadna vlada koja se mora od svojih građana ograđivati ogradama i trpati ih u tor.

'Ovo je početak kraja ove Vlade', kazao je Klemm i dodao potom i svake druga koja će se ovako ponašati. Klemm vjeruje da će premijer ipak pristati na sastanak. Policija je oko 18 sati zatvorila prilaze Markovu trgu. Prema neslužbenim informacijama prosvjednici će u slučaju da ih policija pokuša ukloniti s Markova trga povući u crkvu sv. Marka. Prema informacijama s terena branitelji su već počeli prenositi stvari u crkvu sv. Marka očito pripremajući se za dugotrajan boravak pred Vladom. S druge strane po okolnim ulicama sve je više policije koja se priprema ukloniti prosvjednike s trga.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV ravnatelj policije Vlado Dominić je kazao da će policija ići u dijalog s braniteljima. Ako se branitelji koji prosvjeduju na Markovu trgu povuku u crkvu iza 22 sata, onda policija nema ovlasti postupati prema njima jer više nisu na prostoru trga. Teoretski to znači da branitelj svaki dan mogu prosvjedovati na trgu od jutra do 22 sata i potom ući u crkvu i policija ih neće dirati. Međutim, Dominić je apelirao da zatraže dozvolu za prosvjed kako bi bilo lakše jednima i drugima.

Prosvjednike su u popodnevnim satima obišli i pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, Vice Batarelo, Ante Deur, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za pitanja branitelja i nekolicina HDZ-ovih saborskih zastupnika. Prosvjednici su podigli suncobrane, donijeli stolice, voće i vodu. Kako nam je rekao jedan od vođa prosvjednika Đuro Glogoški, bivša hrvatska misica Anica Kovač poslala je prosvjednicima janjce da se nahrane.