DOGAĐANJA U UKRAJINI

Prosvjedi zbog Timošenko; Fuele u Kijevu

13.12.2011 u 16:43

Bionic
Reading

Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, osuđenoj u listopadu na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, nastavljeno je u utorak u Kijevu žalbenim postupkom, no Timošenko se, kako se očekivalo, zbog lošeg zdravstvenog stanja nije pojavila na ročištu

Sutkinja Olena Sitailo je na početku saslušanja utvrdila kako osuđenica nije nazočna u sudnici.

Bivša premijerka je zbog jakih bolova u slabinskom dijelu kralježnice nedavno smještena u kijevsku bolnicu, budući da zatvorska medicinska skrb nije ispunjavala standarde u slučaju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Vrlo brzo ponovno je vraćena u zatvor, no tegobe nisu prestale. Timošenko, kako su izvijestili njezini odvjetnici, zbog bolova u kralježnici ne može hodati.

Oko 1500 njezinih pristaša okupilo se pred zgradom suda u Kijevu. 'Sloboda Juliji!', 'Bando, odlazi s vlasti!', uzvikivali su prosvjednici, noseći fotografije bivše premijerke. Pred zgradom suda razmješteno je i stotinjak policajaca.

Timošenko je u listopadu osuđena na sedam godina zatvora, koliko je odvjetništvo i tražilo, zbog zlouporabe ovlasti i potpisivanja plinskog sporazuma s Rusijom na štetu Ukrajine. Sud je također naredio da Timošenko vrati 188 milijuna dolara, koliko je država izgubila zbog sporazuma s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele posjetio je u zatvoru Juliju Timošenko, čija je zatvorska presuda potaknula ozbiljnu krizu između Kijeva i EU, izvijestila je u utorak Fuelova press-služba.

'Zadovoljan sam što sam dobio priliku obaviti privatan razgovor s Julijom Timošenko i informirati se o njezinu zdravstvenom stanju te o nastavku sudskog postupka', stoji u Fueleovu priopćenju. 'Gospođu Timošenko obavijestio sam da je EU zabrinut zbog žalbenog sudskog procesa te sam joj obećao kako ćemo izbliza pratiti njegov daljnji razvoj', rekao je.

On je posjetio Kijev tjedan dana prije predviđena održavanja samita EU-Ukrajina, 19. prosinca u Kijevu, koje je zasad još neizvjesno. Unatoč tomu, Fuele je u utorak izjavio kako je svrha njegova posjeta, među ostalim, bila i svojevrsna priprema za samit.