SLOVENSKI MINISTAR OBRANE:

Prosvjedi u Mariboru su politički motivirani

28.11.2012 u 19:40

Bionic
Reading

Slovenski ministar obrane Aleš Hojs pozvao je u srijedu na smirivanje situacije nastale nakon prosvjeda u Mariboru i Ljubljani, ne isključujući da iza prosvjeda možda stoje i politički, a ne samo lokalni motivi i socijalno nezadovoljstvo

Hojs je novinarima nakon redovne sjednice vlade rekao da poziva na smirivanje stanja jer nasilje nema opravdanja, te da može razumjeti nezadovoljstvo ljudi koji žive teže nego prije nekoliko godina, ali ne i želju nekih da se pred drugi krug predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju stvori zapaljiva atmosfera.

"Od najviših političara, počevši od predsjednika države, očekivao bih da učine sve kako bi se spriječili nemiri", rekao je Hojs.

I premijer Janez Janša u srijedu je u svojoj poruci na twitteru ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, te predsjednika Danila Tuerka optužio da svojim izjavama "opravdavaju nasilje" jer dovode u pitanje postupak specijalne policije koja je u Mariboru u ponedjeljak navečer upotrijebila silu protiv prosvjednika nakon izbijanja nasilja i nakon što su se odbili razići.

Janša je na sastanku s više ministara i čelnika policije i sigurnosnih službi u utorak zatražio i dobio izvješće o tome kako su zaštićeni vojni objekti u kojima su pohranjeni oružje i streljivo, rekao je Hojs.

Zbog najava da bi se prosvjedi idućih dana i slijedeći tjedan mogli iz Maribora i Ljubljane proširiti i na neke druge gradove reagirala je u srijedu komisija za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije, pozivajući na dijalog i apelirajući protiv nasilja.

"Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, narušava poštovanje ljudskih prava, demokraciju i funkcioniranje pravne države", navela je u izjavi za javnost komisija te dodala da se protivi "politizaciji nasilnih prosvjeda od strane nekih društvenih skupina", te "zloupotrebi nasilja u političke svrhe".