428 zaraženih

Prosvjedi u Brazilu: 'Bolsonaro van!'

19.03.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Novi koronavirus nastavio se u srijedu širiti Brazilom, srušivši lokalna tržišta, ne štedeći ni političku elitu i potaknuvši bučne prosvjede protiv vladina pristupa krizi

Bolsonarov savjetnik za nacionalnu sigurnost, ministar za rudarstvo i energetiku i predsjednik Senata pozitivni su na koronavirus, do sada je umrlo četvero ljudi, a zaraženo je 428.

Bolsonara se sve češće kritizira zbog njegova mlakog pristupa zarazi, za koju je u početku govorio da je „fantazija“. Širenje virusa zadaje velike glavobolje krajnje desnom populističkom predsjedniku koji je do sada teškom mukom pokušavao ponovno pokrenuti slabo brazilsko gospodarstvo.

U srijedu navečer, milijuni građana u Sao Paulu i Rio de Janeiru izišli su na balkone i prozore lupajući o lonce i tave i izvikujući „Bolsonaro van!“. Prosvjedovalo se i u drugim većim brazilskim gradovima, a neki građani su čak projicirali poruke „Bolsonaro van!“ na zidovima zgrada, kako se može vidjeti na snimkama na društvenim medijima.

Bolsonaro ističe da je dva puta bio negativan na testiranju na koronavirus, ali 14 ljudi u njegovu okruženju s kojima je bio na Floridi prije deset dana pozitivno je. To putovanje, tijekom kojeg se sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, i dalje ga progoni.

Potaknut kritikama, Bolsonaro je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare sa svojim ministrima, na kojoj su svi uključujući i njega samoga nosili zaštitne maske na licu, objavio uvođenje izvanrednih mjera za suzbijanje širenja virusa i pomoć gospodarstvu, uključujući pomoć siromašnim obiteljima i potpore zračnim prijevoznicima.

Financijska tržišta potreslo je brzo širenje virusa koji izaziva respiratornu bolest koja je službeno nazvana COVID-19.

Glavni burzovni indeks Bovespa izgubio je 10 posto vrijednosti, prinosi na obveznice vrtoglavo su porasli, a brazilska valuta (brazilski real) zabilježila je rekordan pad na 5,2 za dolara prije nego su mjere središnje banke na valutnom tržištu i tržištu obveznica ublažile gubitke.

Nakon zatvaranja tržišta, središnja banka smanjila je referentnu kamatnu stopu na rekordno niskih 3,75 posto i obećala da će 'skoristiti svoj arsenal monetarnih, tečajnih i stabilizacijskih politika u svrhu borbe protiv sadašnje krize'.

Nov udarac vrijednosti dionica tvrtki u potrošačkom i maloprodajnom sektoru nanio je guverner Sao Paula Joao Doria koji je u srijedu preporučio zatvaranje trgovačkih centara u metropolitanskom području tog najvećeg grada u zemlji, dok su gradske vlasti Sao Paula od petka do 5. travnja zatvorile sve komercijalne prostore, uz neke iznimke.

Udruženje zrakoplovnih prijevoznika ABEAR kazalo je da je naglo smanjenje putovanja najgora kriza koju je taj sektor do sada doživio. Potražnja za domaćim letovima u drugoj polovici ožujka pala je za 50 posto, a međunarodnim za 85 posto, navodi.

Zatvaranje granica

Bolsonaro je kazao da Brazil razmatra zatvaranje svih kopnenih granica, nakon što je zatvorio granicu za državljane Venezuele zbog rizika od zaraze i opterećenja zdravstvenog sustava.

Odluka, objavljena u srijedu, ne vrijedi za kamione koji prevoze robu ili prekograničnu humanitarnu pomoć koju su odobrile zdravstvene vlasti. Petnaestodnevna zabrana ulaska u zemlju za Venezuelce može se produljiti.

Na 60 dana suspendiran je također sav međunarodni autobusni prijevoz.

Sedam gradova u okolici Sao Paula objavilo je da će početi smanjivati javni prijevoz do potpune obustave od 29. ožujka nadalje.

U gotovo praznom donjem domu parlamenta, zastupnici su odobrili predsjednički ukaz o proglašenju izvanrednog stanja, koje omogućuje vladi da poveća državnu potrošnju neovisno o fiskalnim ciljevima. Odluku bi idući tjedan trebao usvojiti Senat.