NEREALNI ZAHTJEVI

Prosvjedi su legitimi, ali blokade i ucjene ne

09.08.2013 u 20:37

Bionic
Reading

Pritisci neće proći, rekao je u Dnevniku HTV-a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući prosvjed i blokade nezadovoljnih poljoprivrednika u četiri županije na istoku Hrvatske.

'Situacija je teška, ali to je posljedica 10-godišnje pogrešne politike. Ova je Vlada poduzela potrebne korake da se stanje u poljoprivredi poboljša, između ostaloga i kroz fondove EU-a. Onoga trena kada smo donijeli proračun imali smo 2,4 milijarde kuna, poljoprivrednici su to znali, i dodatni zahtjevi nisu realni. Potpore su manje 7,5%, ali su isplaćene ranije', rekao je Jakovina.

Dodao je da su prosvjedi legitimno pravo, ali blokade i ucjene ne.

Na pitanje hoće li se u pregovore, na zahtjeve prosvjednika, uključiti i premijer Zoran Milanović, odgovorio je da će pregovarati samo on kao ministar, a da je Vlada obaviještena o svemu što se događa.

U posljednjih 10-ak godina ukupni poticaji porasli su pet puta, a proizvodi se manje, pa se nameće pitanje o mogućoj zloupotrebi poticaja te kontroli njihove namjene. Ministar je rekao da se kontrole provode te da oni koji špekulativno koriste potpore bivaju isključeni iz sustava. U Hrvatskoj registrirano 192.412 poljoprivrednih gospodarstava, a njih 105 tisuća su korisnici nekog oblika potpore.

'Poljoprivrednici moraju biti svjesni da na tržištu moraju biti konkurentniji, poticaji nisu plaća, već potpora poduzetništvu. Cijena pšenice određena je tržišnim uvjetima, to nije odluka Ministarstva poljoprivrede', rekao je.