27. TJEDAN ZAREDOM

Izraelci nastavljaju s prosvjedima protiv pravosudne reforme

09.07.2023 u 07:30

Bionic
Reading

Desetci tisuća Izraelaca okupili su se u subotu navečer, 27. tjedan zaredom, u središtu Tel Aviva i u drugim izraelskim gradovima kako bi prosvjedovali protiv sporne pravosudne reforme za koju se zauzima vlada

Prosvjednici su se okupili u većem broju nego zadnjih tjedana, rekli su organizatori koji navode da se u Tel Avivu okupilo 180.000 ljudi.

Policija nije iznijela procjenu broja prosvjednika, kojih je stotinjak u subotu navečer rastjerala vodenim topovima pošto su zatvorili autocestu u Tel Avivu, izvijestio je novinar AFP.

Nakon neuspješnih pokušaja da pregovara s oporbom pošto je krajem ožujka proglašena 'stanka' u donošenju zakona o reformi, vlada u ponedjeljak ponovno pokreće ofenzivu u parlamentu, gdje će se održati prvo čitanje nacrta zakona kojim bi se ukinula mogućnost da pravosudna vlast presuđuje o 'razumnosti' vladinih odluka.

'Trebamo reagirati na ono što Netanyahuova vlada čini našoj zemlji i izraelskom snu. Ako se Netanyahuova vlada ne zaustavi, vidjet će ovih dana što će biti kada se razbjesnimo', rekao je povjesničar i esejist Yuval Noah Harari na početku skupa u Tel Avivu.

  • +22
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Organizatori su za utorak najavili prosvjede diljem zemlje. Vlada misli da je reforma nužna kako bi se osigurala bolja ravnoteža vlasti, ali njezini kritičari smatraju je prijetnjom izraelskoj demokraciji. 

Prosvjedi protiv pravosudne reforme održavaju se svake subote počevši od siječnja, što je najveći prosvjedni pokret u izraelskoj povijesti.