SLOVENIJA

Prosvjed protiv ukidanja obveznog jamstva proizvoda

29.12.2010 u 16:23

Bionic
Reading

Vodeća slovenska udruga za zaštitu potrošača prosvjedovala je u srijedu protiv prijedloga zakona po kojemu proizvođači i trgovci tehničkom robom više ne bi izdavali obvezno jamstvo o tehničkoj ispravnosti te jamčili za servis proizvoda i pošto se prestane proizvoditi

Novi zakon o zaštiti potrošača, o kojemu je završila javna rasprava te bi, kako se očekuje, trebao stupiti na snagu u početku iduće godine, otvara vrata prodaji loših proizvoda, kakvih je na tržištu sve više, a za potrošače ne znače samo ekonomsku štetu, nego su ponekad i opasni za njihovo zdravlje ili život, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Saveza potrošača Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Ona je zatražila da se javna rasprava o zakonskom prijedlogu produži, a prijeporne odredbe novog zakona povuku.


Obvezno jamstvo za tehničku robu u Sloveniji je na snazi već 40 godina te kupcima jamči da će kvar na novom proizvodu popraviti u roku 45 dana ili ga zamijeniti novim, te da će osiguravati servisiranje proizvoda i dijelove i kad prestane njegova proizvodnja, objasnila je predsjednica potrošačke udruge.

Novim prijepornim prijedlogom zakona o zaštiti potrošača, koji se mijenja nakon tri godine, trgovci i proizvođači više ne bi bili obvezni izdavati takvo jamstvo, nego bi sami odlučivali o jamstvenom roku i uvjetima popravka i servisiranja.

Dosadašnjim rješenjima o jamstvu potrošači su bili pod zaštitom državne tržišne inspekcije kojoj su se mogli žaliti, a po novom bi odštetu za loše ili neispravne proizvode mogli dobiti samo na sudu.

Zato je, po ocjeni Kutin, predloženi novi zakon nerazuman i nije u skladu sa slovenskim i europskim normativima i standardima.