LIPI MOJ MARJANE

Prosvjed protiv 'Kerumove krim staze'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 16.01.2011 15:51
  • Objavljeno 16.01.2011 u 15:51
Kerumova krim staza

Kerumova krim staza

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Stop gradnji na Marjanu', 'Očistimo smeće' i 'Kerumova krim staza' samo su neki od transparenata s prosvjeda protiv izgradnje na Marjanu na lokaciji na kojoj Fani Horvat, družica splitskog gradonačelnika Željka Keruma, namjerava graditi restoran i kafić

Na prosvjedu se okupilo oko pet tisuća ljudi, a svojim dolaskom podršku su dali i predstavnici svih splitskih nevladinih udruga te glumci i novinari, kao i druge javne osobe. Potpisivana je peticija s osam točaka koja će biti upućena na adrese Grada, Županije te ministarstava kulture i zaštite okoliša.

Među govornicima prvi je bio novinar i pisac Jurica Pavičić, koji je uz burno odobravanje upozorio da je gradnja na toj lokaciji samo uvod u daljnju betonizaciju Marjana te da su sve bivše i sadašnje gradske vlasti u sprezi te djeluju na štetu javnog interesa. 'Gradnja na ovoj lokaciji u režiji gradonačelnikove obitelji također je direktan sukob interesa i zloupotreba položaja', zaključio je Pavičić.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U ime organizatora pročitao je zahtjeve kojima se traži zabrana svake izgradnje na tom zaštićenom području sve dok se ne donese Prostorni plan područja posebnog obilježja. Zatraženo je i da se iz novog Generalnoga urbanističkog plana (GUP) izbriše planirana izgradnja na cjelokupnom području Park šume Marjan, te da se zakonom utvrđene granice te park šume odmah obilježe i postavi nova ograda.

Duška Boban
, Splićanka koja je pokrenula te organizirala prosvjed na Facebooku, u ime građana poručila je Kerumovoj i svakoj budućoj vlasti da će se Splićani boriti za svako stablo na Marjanu.

Tajnik Društva Marjan Srđan Marinić pročitao je članak iz statuta Grada Splita na koji se zaklinje svaki gradonačelnik, a u kojem stoji obaveza gradske vlasti da čuva svaki marjanski kamen i bor.

Predsjednik radničkog vijeća splitskog HNK Vjeko Santrić zahvalio je građanima što su pokazali da nisu malodušni i najavio da će javni protesti za Marjan biti nastavljeni: 'Ukoliko Grad, Županija i Vlada ne ispune naše zahtjeve, prosvjedovat ćemo i na ulicama.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi