retrospektiva rada u 2020.

Prošlu godinu obilježila im je borba protiv koronavirusa, a pogledajte čime su se još pohvalila ministarstva zdravstva i obrane

01.01.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Ministarstva zdravstva i obrane objavila su u četvrtak retrospektivu svojeg rada u 2020. te plan i program za sljedeću godinu, istaknuvši prioritete poput borbe protiv pandemije koronavirusa te modernizaciju i provedbu projekata u svojim resorima

Kao ključnu stavku 2020. godine Ministarstvo zdravstva istaknulo je borbu i suzbijanje bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, koja je početkom godine pogodila cijeli svijet iscrpljujući postojeće resurse za liječenje bolesnika i stavljajući zaštitu javnog zdravlja u fokus i prioritet njihova djelovanja.

Kao glavnu obranu u usporavanju širenja virusa i smanjenju smrtnosti istaknuli su epidemiološke mjere ranog otkrivanja oboljelih, njihovu izolaciju te utvrđivanje i karantenu njihovih kontakata. Podsjeća se i na Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj, pri čemu je osigurana opskrba cjepivom. Ministarstvo zdravstva u 2020. je godini uvelo e-uputnice i e-smjernice koje su dodatno racionalizirale troškove i digitalizirale zdravstveni sustav.

Jedan od ključnih prioriteta u 2021. naveli su kontinuiranu prilagodbu rada i organizacije bolničkih ustanova radi nesmetanog obavljanja zdravstvene zaštite u uvjetima epidemije, pri čemu navode i rješavanje problema dugog čekanja na pojedine zdravstvene usluge koje su zbog koronavirusa dodatno produžene. U 2021. godini Ministarstvo će donijeti i Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021. - 2027. te će nastaviti s provedbom aktivnosti unutar Nacionalnog strateškog okvira protiv raka 2030.

Ministarstvo u 2021. godini najavljuje i unaprjeđenje sustava hitne medicine i uspostave hitnog medicinskog helikopterskog prijevoza, pri čemu navode početak i završetak radova na izgradnji poligona za helikoptersko slijetanje pored KB Dubrava, OB Karlovac i OB Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu koji će biti financirani donacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Osim uspostave helikopterskog prijevoza, uspostavit će se i hitna pomorska medicinska služba brzim brodicama, sklopit će se ugovori za gradnju i opremanje šest brzih brodica sukladno EU projektu.

Jedan od prioriteta je i jačanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s posebnim naglaskom na promociju zdravlja, prevenciju bolesti, ranu dijagnostiku kroničnih nezaraznih bolesti te suzbijanje zaraznih bolesti. Podsjećaju kako će od 1. siječnja 2021. na snagu stupiti Uredba Vlade o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti pri čemu je produžen rok za podnošenje zahtjeva za preoblikovanje koncesija i zakupa u privatne prakse u ordinaciji za šest mjeseci, a za dvije godine se produžuje rok važenja rješenja o odobrenju rada zakupaca ljekarni, specijalističkih ordinacija u zakupu i dentalnih laboratorija u zakupu.

Ministarstvo obrane također je izvijestilo o ključnim postignućima u 2020. godini, pri čemu su istaknuli veliki angažman Hrvatske vojske u borbi protiv koronavirusa, gdje su dali svoju potporu civilnim institucijama i stanovništvu. Vojska je od samog početka izbijanja pandemije aktivno sudjelovala u pomoći kroz logističku pomoć zdravstvenim ustanovama te izgradnjom kampova i šatora za oboljele pacijente.

Vojska je svoj veliki doprinos pokazala i u pružanju pomoći nakon potresa, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo redovito je bilo angažirano u prijevozu hitne medicinske pomoći, traganju i spašavanju te prijevozu organa za transplantaciju. Hrvatska vojska bila je aktivna i u prošloj protupožarnoj sezoni, pri čemu su zračne protupožarne snage imale ispodprosječan angažman u gašenju požara.

Zračne snage bile su angažirane u 49 požara, 23 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji. U izviđanju visokorizičnih područja 15 puta je bila angažirana posada bespilotne letjelice Orbiter 3B. U 2020. godini Ministarstvo je nastavilo s opremanjem i modernizacijom vojske provedbom projekata u svim granama Oružanih snaga, a završeni su i infrastrukturni projekti u vojarnama u Zagrebu, Kninu, Splitu, Pločama, Varaždinu, Petrinji i Vinkovcima.

Kao ključne prioritete za 2021. godinu MORH navodi izradu novog dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za razdoblje 2022. - 2033. godina te završetak postupka nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ključan prioritet i dalje će biti angažman vojske u vrijeme koronakrize te će se nastaviti potpora civilnim institucijama i stanovništvu.

Najavljuje se održavanje sajma vojne industrije u Splitu te transformacija Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman u Sveučilište obrane i sigurnosti, gdje se i dalje provode kapitalni infrastrukturni projekti. Osim zrakoplova, najavljena je i nabava helikoptera Black Hawk te borbenih vozila Bradley, ali i izgradnja obalnih ophodnih brodova. Prvi Međunarodni zrakoplovni miting CROIMAS, koji se trebao održati u Zadru 30. svibnja, odgođen je za svibanj sljedeće godine zbog epidemije koronavirusa, a očekuje se sudjelovanje svjetski poznatih akrobatskih grupa stranih ratnih zrakoplovstava.