PROSLAvA NA TRGU

Proslavljen Badnjak po julijanskom kalendaru u Rijeci

06.01.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Na Koblerovom trgu u središtu Rijeke u subotu je unatoč jakoj kiši priređena tradicionalna proslava Badnjaka po julijanskom kalendaru, uz podjelu posne hrane

Organizatori su Vijeće srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku, Zajednica Srba Rijeka i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta - Pododbor Rijeka, uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, a proslavi su se pridružili zamjenici gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i Goran Palčevski te predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj kao i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Okupljenim građanima uz prigodan glazbeni program podijeljeno je 1000 porcija posne hrane koje su osigurali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Liturgija u povodu Badnjaka održana je ujutro u hramu sv. Nikolaja, a večernje bogosluženje, osvećenje i tradicionalno paljenje Badnjaka održat će u hramu sv. Georgija na Sušaku.

Predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Rijeci Dragiša Laptošević istaknuo je da postoji samo jedan Božić, a da se slavi različitim datumima. To je veliki dan za kršćanstvo, a posebno je vrijedan jer se danas slave dva praznika u jednom danu, Sveta tri kralja te Badnjak po julijanskom kalendaru, naveo je.

  • +4
Rijeka: Proslava pravoslavnog Badnjaka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Zajednice Srba Rijeka Milan Popadić istaknuo je da se Badnjak po julijanskom kalendaru u Rijeci slavi 14. godinu, s izuzetkom nekoliko godina za vrijeme pandemije.

'Ova manifestacija važna je jer se tako učvršćuje vjerski i nacionalni identitet, koji je ozbiljno poljuljan u posljednje vrijeme, što je potvrdio popis stanovništva. Rapidno opada broj pravoslavnih vjernika i nacionalno opredijeljenih Srba', rekao je. Zahvalio je predstavnicima grada i županije na dolasku, ističući da se nada da će se nastaviti potpora Grada Rijeke i PGŽ djelovanju nacionalne zajednice.