PROŠIRENJE ISTRAGE

Novac izvlačen iz Westgatea, Oktal Pharme, Emporiuma Plus...

13.04.2017 u 10:17

Bionic
Reading

Uskok je proširio istragu koju je u veljači zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa pokrenuo protiv članova navodnog zločinačkog udruženja na čijem je čelu bio poduzetnik Stevitslav Josimović

U četvrtak su izvijestili da je istraga proširena na još 29 hrvatskih državljana, mađarskog državljana i šest trgovačkih društava "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza ili carine".

Tužiteljstvo sumnja da su navodni organizatori zločinačkog udruženja od početka 2009. do siječnja ove godine na području Zagreba i Zagrebačke županije pronalazili zainteresirane odgovorne osobe u tvrtkama i obrtima radi "pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge" izvlačenjem novca na temelju nevjerodostojnih faktura.

Nakon izdavanja i plaćanja faktura za robu i usluge koje nisu bile isporučene organizatori su navodno dio novca zadržavali na računima svojih tvrtki, a ostatak podizali u gotovini i dijelili s okrivljenim odgovornim osobama tvrtki i obrta iz kojih se izvlačio novac. Na taj su način tvrtke osoba na koje je proširena istraga oštećene za najmanje 9,2 milijuna kuna, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Uskok sumnja da su izdavanjem fiktivnih računa okrivljenici državu oštetili za više od 11,8 milijuna kuna poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza.

Od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Uskok je zatražio tzv. privremene mjere protiv okrivljenika i okrivljenih tvrtki radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Nakon pokretanja istrage početkom veljače, u istražnom zatvoru završilo je 13 osumnjičenika. Josimović, koji je mrežu izvlačenja novca navodno osmislio s Jurjem Puškarom, međutim, nakon samo tjedan dana na Uskokov zahtjev pušten je na slobodu pa su mediji nagađali da je priznao sve za što ga terete.

Prema neslužbenim informacijama, novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd.