kristijan ilovača ZA TPORTAL

Prošao je obuku na najprestižnijoj policijskoj akademiji na svijetu, onu FBI-ja, i u Hrvatsku donio nešto što još nitko nije

19.06.2019 u 09:00

Bionic
Reading

Kristijan Ilovača 11. je hrvatski policijski službenik koji je uspješno završio obuku FBI-jeve akademije u Quanticu u SAD-u. Nekoliko dana nakon povratka iz SAD-a, još uvijek pod dojmom, ispričao nam je kako izgleda obuka na najprestižnijoj policijskoj akademiji na svijetu. U Hrvatsku je donio 'žutu ciglicu', ali po prvi put i onu plavu, na koju je Cris Croatia, kako su ga ondje zvali, posebno ponosan

Riječ je o tzv. leadership obuci, dakle ona nije namijenjena za policajce koji su tek obukli uniformu. To dokazuje i činjenica da je Ilovača s 29 godina bio najmlađi od 260 polaznika u svojoj klasi.

U sportskoj dvorani u Ravnateljstvu policije na zagrebačkoj Kustošiji još prebire dojmove iz SAD-a. Prijavio se, kaže, na interni natječaj. I sam taj dio prije izbora tko će biti 11. hrvatski policajac poslan na ovu akademiju bio je zahtjevan. U američkom veleposlanstvu kandidati su pisali eseje, prolazili kroz intervjue…

Kristijan naglašava kako mu je u fazi pripreme za Quantico pomogla Vlatka Vulić Petković, policajka koja je prošle godine završila FBI-jevu akademiju kao prva žena iz Hrvatske.

Kada je napokon izabran, morao je prije puta primiti osam cjepiva prema američkim normama.

'Pripremao sam se i fizički i psihički, a imao sam punu podršku supruge i kolega. U mojoj klasi bilo je 35 međunarodnih studenata i 230 Amerikanaca. Kurs se bazira na tri glavne stavke, na učenju, fizičkoj pripremljenosti i tzv. networkingu, timskom radu i umreženosti. To jako njeguju', pojašnjava Ilovača.

Tempo u Quanticu je nemilosrdan. Buđenje u šest ujutro, predavanja do 16.30, nakon toga slijede učenje, vježbanje, pisanje prezentacija, eseja… Vikendom su bili slobodni pa su tako obišli Baltimore, Philadelphiju, New York i Washington DC, a bili su i u Bijeloj kući, no nisu se susreli s predsjednikom Donaldom Trumpom jer mu je slovački predsjednik bio u posjetu. 'Samo nam je mahnuo', dodaje Ilovača.

  • +13
Kristijan Ilovača Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Iako nitko iz njegove klase nije odustao, kaže kako je u prethodnima bilo i takvih slučajeva. 'Prvih pet tjedana svi su visokomotivirani, sve ide glatko, no nakon toga ljudi počinju psihički padati, fali im obitelj', dodaje. Uz to, studenti se moraju držati strogih disciplinskih naputaka, a najvažniji je - bez oružja i alkohola na akademiji.

Dolazimo i do famoznih ciglica. Žuta ciglica dodjeljuje se svima koji su na kraju obuke prošli 10-kilometarsku stazu u bazi marinaca s 36 teških prepreka, nazvanu yellow brick road. Upravo je taj poligon prikazan i u uvodnim scenama kultnog filma 'Kad jaganjci utihnu'.

'To je službeno natjecanje koje završi većina polaznika', pojašnjava Ilovača. No ono na što je on posebno ponosan je - plava ciglica. 'Riječ je o neslužbenoj utrci blue brick road i to je izuzetno psihofizički zahtjevno natjecanje. Treba isplivati 34 milje, tj. 55 kilometara, što je ekvivalent udaljenosti od Quantica do Washington DC-ja rijekom Potomac.

To je bilo izuzetno zahtjevno', pojašnjava Ilovača, a bio je među 17 od 260 polaznika koji su osvojili i plavu ciglicu. Internacionalna ekipa, točnije Europljani, dobili su sve pohvale u Quanticu. 'Njemačka, Španjolska, Nizozemska, Hrvatska… Bili smo među najboljih deset u svim segmentima', dodaje.

Pitamo ga kako FBI-jeva akademija može utjecati na njegovu daljnju karijeru. 'Ovo je najprestižnija policijska akademija na cijelom svijetu. Ona daje dobro zaleđe kako bih jednog dana mogao ići u smjeru rukovoditelja jer cijeli ovaj kurs zapravo služi za osnaživanje liderstva, zato i polaznici jesu stariji', pojašnjava Ilovača.

  • +3
Kristijan Ilovača na FBI-jevoj akademiji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Pitamo ga koji je njegov stav o imidžu koji naša policija ima u Hrvatskoj. Naime, zna se da nedostaju tisuće policijskih službenika, da su potplaćeni i da je Slavonija, odakle je i Ilovača, jedina regija u kojoj policija nema problema s mladim kadrom.

'Problem s manjkom policijskih službenika postoji u cijelom svijetu, a mi konstantno govorimo samo o Hrvatskoj. Problem zapošljavanja u službama sigurnosti imaju i SAD i cijela Europa i zato bi se trebao popraviti imidž policije kod kuće. Hrvatska policija ima nevjerojatno jak i dobar ugled u cijelom svijetu. Na akademiji FBI-ja nisam bio samo predstavnik svoje službe, nego i predstavnik Hrvatske. Mene su ondje svi zvali Chris Croatia, a nosio sam uvijek hrvatski dres i zastavu. Zahvaljujući našim sportašima, mi smo nevjerojatno dobro brendirani u svijetu. To mi je bila čast i veliki ponos', zaključuje Ilovača.