ZNAMO I ZAŠTO

Smiju natući 250 prekovremenih, a neki ih odradili gotovo 1200: Rekorderi su policajci koji čuvaju štićene osobe

27.12.2018 u 22:45

Bionic
Reading

Iako policijski službenici prema kolektivnom ugovoru godišnje ne smiju imati više od 250 prekovremenih sati, jedan je rekorder odradio 1172 prekovremena sata. Otkriva to nalaz Državnog ureda za reviziju koji je u prošloj godini u MUP-u zabilježio značajan rast toga trenda. Najviše prekovremenih sati natukli su policijski službenici koji čuvaju štićene osobe

Prema izvješću revizije, tijekom 2017. ostvareno je 843.268 prekovremenih sati rada, što je gotovo 40 tisuća sati više nego u godini prije.

MUP je za to izdvojio 50 milijuna kuna, tj. deset posto više nego u 2016. 'Zbog rada u turnusima, policijski službenici bi nakon treće smjene trebali biti slobodni 48 sati, ali se dodatno angažiraju u drugim smjenama, kako bi se osiguralo redovno funkcioniranje službe', stoji u revizorskom nalazu.

Najviše prekovremenih sati, 228.132,5, ostvarilo je 348 zaposlenika Ureda za posebne poslove sigurnosti. Riječ je o dijelu policije koji služi za osiguranje štićenih osoba, bilo da je riječ o najvišim državnim dužnosnicima, stranim državnicima ili pak osobama koje imaju policijsku zaštitu po nalogu suda.

Rekord drži zaposlenik ovog ureda s 1172 prekovremena sata. Rast prekovremenih sati obrazlaže se pojačanim graničnim kontrolama te rastom većim od 30 posto potrebe za osiguranjem štićenih osoba.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Ministarstvo se očitovalo da prekovremene sate najvećim dijelom ostvaruje u ustrojstvenoj jedinici Uprave za posebne poslove sigurnosti, a broj prekovremenih sati uvelike ovisi o aktivnostima štićenih osoba koje se osiguravaju.

Brojke po županijama

U Policijskoj upravi Zagrebačkoj ostvareno je 95.458 prekovremenih sati, Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj 53.406, Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj 46.429,5 te u Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj 45.871,5 prekovremenih sati rada.

Kada štićena osoba ide na službeni put, naročito u inozemstvo, nemoguće je rotirati policijske službenike, što onda rezultira i većim brojem prekovremenih sati.

'Ravnateljstvo policije pristupilo je popunjavanju 29 slobodnih radnih mjesta i postupak prijema policijskih službenika je u tijeku. Popunjavanjem će se broj prekovremenih sati rada smanjiti za četiri do pet tisuća sati mjesečno, odnosno 50 tisuća sati godišnje', obećali su revizorima u MUP-u.

Sindikat policije: Nedostaje policajaca, to više nije atraktivno zanimanje

U Sindikatu policije Hrvatske za tportal komentiraju kako su i ranije govorili da u policiji nedostaje ljudi, posebice otkako je migrantska kriza donijela nove izazove.

Napominju da policijska služba više nije građanima atraktivna kao nekoć. Tada bi se za, recimo, jedno mjesto javilo 12 osoba, a na zadnji natječaj za 500-600 mjesta javilo se njih 1000.

  • +30
Interventna policija Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

A što se tiče Službe za posebne poslove sigurnosti, to je, kažu, posebna priča.

'Ne možete rotirati 20, 30 osoba koje čuvaju štićenu osobu jer štićena osoba i policajac zadužen za njezinu sigurnost praktički žive skupa. Svuda u svijetu je tako, ne može se svaki dan mijenjati osoba koja štiti i za te je poslove teško ispoštovati kvotu od najviše 250 prekovremenih sati na godinu', smatraju.

Na pitanje utječe li tolika količina prekovremenih sati na sposobnost reagiranja tih policijskih službenika, pojašnjavaju kako oni imaju vremena za odmor.

'I odmor na radnim mjestu se ubraja u prekovremene sate. Prekovremeni rad u policiji je neophodan i treba ga platiti, on je u pravilu plaćen, a ako ne bude, postoje tužbe', poručuju.