interkulturna škola dunav

Propao projekt, a Norvežani traže povrat novca za školu u Vukovaru koju nitko ne pohađa

29.10.2018 u 09:24

Bionic
Reading

Propao je projekt Interkulturne škole u Vukovaru. Trebala je to biti najmodernija škola u tom gradu na Dunavu, a istovremeno primjer dijaloga i integracije hrvatskih i srpskih učenika. Norvežani koji su prije četiri godine za školu i dali novac sada traže njegov povrat

Trebala je biti najmodernija škola u Vukovaru, a danas nema nijednog učenika. Ideja o školi, koja je trebala biti primjer dijaloga i integracije hrvatskih i srpskih učenika, rodila se još prije 15 godina, javlja RTL.

U nju su trebala ići djeca hrvatske, srpske i drugih nacionalnosti, a učili bi o međusobnim razlikama. Interkulturna škola Dunav trebala je biti jedinstvena i prva takva u Hrvatskoj.

Novac je prije četiri godine za školu u vukovarskom Borovu dala Kraljevina Norveška. Uložili su u nju 1,3 milijuna eura, ali škola do danas nije proradila. Norvežani zbog toga traže novac nazad.

'Projekt nije ispoštovan prema međusobno obvezujućem sporazumu koji je potpisan 2014. godine. Stoga su donatori zatražili povrat novca koji su do sada uložili', rekla je za RTL norveška veleposlanica Astrid Versto Hrvatskoj.

U projekt se krenulo za vrijeme gradonačelnika Željka Sabe.

'Mislim da se propustila povijesna prilika da spajanjem djece u zdrave odnose i zdravu budućnost za grad Vukovar. To se nije realiziralo za vrijeme mog mandata zato što su HDZ i SDSS odbili tu mogućnost', kazao je Željko Sabo (SDP) bivši gradonačelnik Vukovara.

  • +4
Interkulturna škola Dunav nema niti jednog učenika, Norvežani traže povrat novca Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Zasad je izgrađen samo mali dio škole koji košta 390.000 eura, a gdje je trebala biti velika škola, još se ništa nije pomaklo. Tako škola ne prolazi ni minimalne tehničke uvjete, a kada je riječ u kurikulumu takve škole, on nije po volji niti srpskoj zajednici.

'Osnovni problem sa aspekta srpske zajednice kada je u pitanju nova škola i zašto nije prihvaćena je to što bi ona ugrozila postojeći model obrazovanja. Ona nije predviđala osnovnu stvar, a to je obrazovanje na jeziku i pismu srpske zajednice', pojašnjava Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz reda srpske zajednice.

  • +10
Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru jedna je od gradskih škola u derutnom stanju Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić