DVORSKE SPLETKE

Propao pokušaj izbora članova Uprave HRT-a

20.07.2011 u 14:09

Bionic
Reading

Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a nisu na današnjoj zajedničkoj sjednici izabrali dva člana Uprave koja je predložio predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac

Na natječaj su se, podsjetimo, javili Darije Vladimir Josić, rukovoditelj Poslovne jedinice Operativnih poslova HRT-a, Zoran Mihajlović, v. d. ravnatelja Hrvatskoga radija i Krešimir Bračić, ekonomist i član Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke. Popovac je između trojice prijavljenih odabrao Josića i Mihajlovića s kojima usko surađuje posljednjih godinu i pol dana, ali članovi PV-a i NO-a procijenili su da njih dvojca nisu najbolja rješenja.

Na ovaj način je trakavica oko kompletiranja Uprave kuće i skidanja prefiksa v. d. ravnateljima radija, televizije te glavnim urednicima istih prolongirana za jesen, što znači da ukoliko se u rujnu i izaberu dva člana Uprave, izbor glavnih urednika, pa onda i urednika pojedinih programa mogao bi se u najbolju ruku dogoditi neposredno pred parlamentarne izbore.

Iako o razlozima neizbora dva člana Uprave nitko nije javno govorio, iz razgovora koji su članovi PV-a i NO-a s kandidatima obavljali, ali i iz 'off the record' priča može se naslutiti da im je zasmetalo što trojac Popovac-Josić-Mihajlović nije želio izaći s imenima svojih kandidata za ravnatelje radija i televizije, rukovoditeljima podružnica i glavnih urednika radija i televizije iako je za njih zakonom predviđen javni natječaj.

Također se kao kamen smutnje spominje ime v. d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića kojeg većina članova NO-a i PV-a ne želi vidjeti na toj funkciji. Kao treći razlog zbog kojeg barem jedan Popovčev čovjek nije dobio potporu spominje se nepredlaganje u Upravu Krešimira Bračića, mladog HDZ-ovog kadra kojeg bi stranka rado vidjela na Prisavlju.

'Glavni urednici se ne nude, oni se traže. Nema djela bez čovjeka. Koga vi tražite?', upitala je predsjednica NO-a Silvija Luks, a sa sličnim pitanjem uključio se i član Vijeća Milan Kujundžić.

Vidno uzrujan činjenicom da šefica NO-a ne poznaje Zakon o HRT-u, Popovac ju je uputio na iščitavanje istog.

'Glavni urednici se biraju temeljem javnog natječaja. Pročitajte Zakon. Čemu javni natječaj ako ja sad kažem da želim tog i tog? Svrha natječaja je da se dobiju najkvalitetniji ljudi pa da se između njih bira', odgovorio joj je Popovac.

Novi pokušaj izbora članova Uprave dogodit će se početkom rujna, a na natječaj će se, kako doznajemo, Josić i Mihajlović ponovno javiti, a Popovac će ih opet predložiti jer smatra da je riječ o kompetentnim i kvalitetnim ljudima čijem su rebalansu proračuna za 2011. godinu, u visini od 12 milijuna kuna, vijećnici i članovi NO-a u srijedu dali potporu.