podnesena tužba

Propalestinski studenti tvrde da ih Harvard nije zaštitio od prijetnji

29.01.2024 u 23:58

Bionic
Reading

Više od desetak studenata navelo je u ponedjeljak da ih Sveučilište Harvard nije uspjelo zaštititi od uznemiravanja i prijetnji na temelju njihovog propalestinskog identiteta, rekla je skupina koja ih predstavlja

Muslimanski pravni fond Amerike priopćio je da je njegov pravni odjel u ponedjeljak u ime tih studenata podnio tužbu Uredu za građanska prava Ministarstva obrazovanja SAD-a zbog narušavanja građanskih prava. Pritužba je potaknula istragu na Harvardu. Zagovornici ljudskih prava primijetili su porast islamofobije, antipalestinske pristranosti i antisemitizma u SAD-u od izbijanja rata na Bliskom istoku.

Među antipalestinskim incidentima koji su izazvali uzbunu bili su pucnjava u studenome u Vermontu na tri učenika palestinskog podrijetla i smrtonosno izbadanje 6-godišnjeg palestinsko-američkog djeteta u Illinoisu u listopadu. Harvardski studenti naveli su "uznemiravanje, zastrašivanje, prijetnje i još mnogo toga temeljeno isključivo na tome što su Palestinci, Arapi, muslimani i pristaše palestinskih prava", rekla je skupina. Dodano je da su studenti također bili izloženi rasističkim napadima, objavljivanju osobnih podataka, uhođenju i napadima.

Glasnogovornik Harvarda rekao je da sveučilište nije komentiralo tužbu u ponedjeljak, ali je dodao da Harvard ima sredstva za potporu studentima, uključujući radnu skupinu najavljenu u petak za borbu protiv islamofobije i antiarapskih pristranosti. Harvard i drugi američki fakulteti ključali su od napetosti zbog odgovora na Hamasov napad na Izrael 7. listopada i izraelsku ofenzivu koja je uslijedila u Gazi. 

Ranije ovog mjeseca, Claudine Gay podnijela je ostavku na mjesto predsjednice Harvarda nakon reakcije zbog njezinog svjedočenja u Kongresu o antisemitizmu. Ona i još dva predsjednika sveučilišta odbili su dati konačan odgovor s "da" ili "ne" na pitanje bi li pozivanje na genocid nad Židovima predstavljalo kršenje kodeksa ponašanja njihovih škola u pogledu maltretiranja i uznemiravanja, rekavši da bi to moralo biti uravnoteženo protiv zaštite slobode govora.

Neki su studenti tvrdili da je Harvard prijetio "da će studentima ograničiti ili povući buduće akademske mogućnosti", objavio je u ponedjeljak Muslimanski pravni fond Amerike. Neki od tih studenata imaju obitelj u Gazi, gdje lokalni zdravstveni dužnosnici kažu da je više od 26.000 ljudi ubijeno otkako je Izrael pokrenuo vojnu ofenzivu kao odgovor na divljanje palestinske islamističke skupine Hamas 7. listopada u kojoj je, prema izraelsim podacima, ubijeno 1200 ljudi.