pucanj u prazno

Ništa od dva referenduma jer su ih podržavali mrtvi i strani državljani, a bilo je i drugih muljaža

10.10.2018 u 21:22

Bionic
Reading

Nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, piše Jutarnji list

Naime, pronađen je značajan broj potpisa koji nisu valjani, piše Večernji list, pozivajući se na visoko pozicionirani izvor u Ministarstvu uprave.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da je građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Tužbom od Ustavnog suda traže da poništi zaključak Sabora od 6. srpnja 2018. godine kojim je Vlada zadužena za utvrđivanje broja potpisa.

Jutarnji list pak piše da je Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kojoj je bila povjerena provjera potpisa, pronašla brojne nepravilnosti i utvrdila da niti jedna referendumska inicijativa na kraju nije dala najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma.

Pronađen je popriličan broj nevaljanih potpisa, na nekim potpisnim listama provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB) utvrđene su umrle osobe, kao i državljani drugih zemalja, posebno onih iz Bosne i Hercegovine, a kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o braku.

Apis IT je, najprije proveo provjeru broja potpisa vezanih uz inicijativu o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije. Provjeru za taj referendum okončali su još krajem rujna. Ustanovljeno je da je dio potpisa od ukupno 377.635, koliko je inicijativa 20. lipnja predala Saboru, nevaljan jer je prekopiran s potpisnih lista referendumske inicijative za promjenu ustavne definicije braka nastalih pet godina ranije, u svibnju 2013.

Ova krivotvorina, tvrde izvori Jutarnjeg lista, otkrivena je tako što su analitičari APIS IT-a uočili da kod dijela ženskih potpisnica prezime ne odgovara navedenom OIB-u. Provjerom je otkriveno da su na potpisnoj listi navedena njihova bivša, djevojačka prezimena, što je pobudilo sumnju da je riječ o prepisivanju imena i OIB-a s neke ranije potpisne liste za referendumsku inicijativu.

  • +19
Istina o Istanbulskoj predala potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Daljnjim provjerama je ustanovljeno da je riječ o potpisima prekopiranim s potpisne liste za referendum o braku. Oni koji su odlučili na taj način “podebljati” broj potpisa za poništenje Istanbulske konvencije, očito nisu vodili računa o tome da se dio potpisnica inicijative o braku u međuvremenu udao i promijenio prezimena.

Inicijativa Narod odlučuje, koja se zalagala za promjenu izbornog sustava, prikupljala je potpise od 13. do 27. svibnja, a predali su Saboru 13. lipnja za prvo referendumsko pitanje 405.352 tisuće potpisa, a za drugo 407.469 potpisa. Prvotno su 31. svibnja objavili da su za prvo pitanje prikupili 397.024, a za drugo 390.189 potpisa.

  • +25
Ministar uprave Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u srijedu kako nema saznanja i da će javnost o svemu biti obaviještena kada Povjerenstvo dovrši svoj posao.

'O ovim spekulacijama nemam nikakvih saznanja i jedino što je za mene mjerodavno jest izvješće Povjerenstva, a ono još uvijek radi na provjeri prikupljenih potpisa za sva tri referendumska pitanja. Očekujem da ću početkom idućeg tjedna dobiti službeni izvještaj od Povjerenstva i o tome ćemo izvijestiti i podnositelje referendumske inicijative i cijelu javnost' rekao je Kuščević za Jutarnji list.