ZBOG REFERENDUMA

Narod odlučuje prijavio Kušćevića za sukob interesa

05.10.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavu protiv ministra uprave Lovre Kušćevića, tvrdeći da se kao koordinator provjere utvrđivanja vjerodostojnosti broja potpisa nalazi u sukobu interesa s obzirom da je kao ministar u više navrata iznosio negativni stav i lažne optužbe protiv njihove referendumske inicijative.

Narod odlučuje smatra kako postoji opravdana sumnja da Kušćević zbog privatnog interesa ne može nepristrano obnašati javnu funkciju, odnosno vršiti provjeru vjerodostojnosti broja potpisa koje je prikupljala inicijativa za održavanje referenduma o promijeni izbornog sustava.

Inicijativa traži promjenu načina na koji će se u Sabor birati zastupnike i posredno formirati vladu te smatra da medijski nastupi Kušćevića predstavljaju njegov privatan interes da se referendum ne održi jer bi samo održavanje i raspisivanje referenduma ugrozilo njegovu poziciju kao javnog dužnosnika, rekla je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora članica organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje Natalija Kanački.

Jedan od koordinatora inicijative Luka Mlinarić naglasio je da je i premijer Andrej Plenković kao predsjednik HDZ-a, u kojem je Kušćević politički tajnik, u više navrata isticao javno protivljenje inicijativi Narod odlučuje te promjeni izbornog sustava.

To po njegovim riječima dodatno potvrđuje da ministar Kušćević, kad je u pitanju inicijativa za promjenu izbornog sustava, zastupa osobne i stranačke interese koji su u sukobu s javnim interesom da se osigura transparentna i nepristrana provedba referendumskog procesa.

Mlinarić kaže da Kuščević koordinira provjeru potpisa, što je najosjetljiviji dio referendumskog procesa te da se u najmanju ruku trebao iz tog postupka izuzeti. U inicijativi drže da bi potpise trebalo provjeravati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Inicijativa Narod odlučuje o tužbi protiv ministra Kuščevića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mlinarić zaključuje da djelovanje Kušćevića glede inicijative prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nije časno, pošteno, odgovorno, savjesno ni nepristrano.

Inicijativa za ministra tvrdi da je u više navrata protiv njih iznosio negativni stav i lažne optužbe, primjerice da su djelovali protuzakonito, da su prikupljali potpise nakon roka na neprijavljenim mjestima, dok je njegov pomoćnik, navode, iznio optužbu da su se za održavanje referenduma potpisivale devetomjesečne bebe i umrli.