NESREĆA NA KORDUNU

Pronađena dva tijela uz ostatke aviona

26.09.2010 u 08:18

Bionic
Reading

Pronađena su dva tijela i ostaci nestalog poljskog sportskog zrakoplova oko 1,5 km od državne ceste D1 kod Budačke Rijeke, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

Tu je informaciju potvrdio u subotu u 23.30 sati pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Karlovac, Martin Barić.

Riječ je o malom poljskom zrakoplovu dvosjedu koji je poletio s aerodroma u Mađarskoj (Zalaegerszeg) te je preko Hrvatske letio prema Italiji, u Anconu.

Na području općine Krnjak za tim je zrakoplovom u subotu kasno popodne počela potraga. Informaciju o nestanku zrakoplova DUZS je zaprimio u 15.37 sati od OKC-a MUP-a, a službeno je proglašen nestalim u 17.20 sati.Nakon toga je karlovačka policija prva krenula u potragu, ali do mraka nije bilo rezultata.

Potom se navečer organizirala Hrvatska gorska služba spašavanja s pedeset aktivista, a zajedno s djelatnicima policije i DUZS-a u trenutku pronalaska zrakoplova na terenu je bilo ukupno stotinu ljudi, kazao je Hini pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Izvlače se tijela stradalih Poljaka

Hina je javila u 10 sati da je u tijeku izvlačenje mrtvih tijela poljskih državljana koji su jučer popodne na putu iz Mađarske u Italiju iz zasad neutvrđenih razloga nad Hrvatskom doživjeli zrakoplovnu nesreću.

Očevid se obavlja na mjestu pada zrakoplova u zaseoku Keser Potok kod Budačke Rijeke u Karlovačkoj županiji.

Glavni zrakoplovni istražitelj Dinko Vodanović najavio je da će nakon izvlačenja tijela i osnovnih očevidnih mjera na terenu zrakoplov biti dignut i otpremljen u skladište u Zagrebu na tehnički pregled. Naknadno će se odlučiti hoće li rekonstrukciju događaja obaviti hrvatski istražitelji ili će zrakoplov biti otpremljen u Poljsku, gdje je registriran. Vodanović je već sada u kontaktu s poljskim istražiteljima.

Također je kazao da se izvlačenje zrakoplova u uvjetima mokrog tla i obilne kiše možda neće obaviti danas, da bi se otklonila svaka opasnost da još netko strada.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Čelić kazao je da su očevidu nazočni i predstavnici veleposlanstva Poljske u Hrvatskoj.

Utvrđen identitet Poljaka

U nesreći sportskog zrakoplova koji se jučer srušio u Hrvatskoj preminuli su poljski državljani Andrzej Domanski i Andrzej Krakowiak, stari 44 i 42 godine koji su putovali jučer poslijepodne iz Češke i Mađarske u Italiju.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Čelić, glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović i sudac istražitelj Mladen Kosijer u izjavi za medije na mjestu nesreće u zaseoku Keser Potok u Karlovačkoj županiji kazali su da sumnje u identitet poginulih nema, a da se uzrok nesreće još istražuje.

Načelnik Čelić izvijestio je da je nakon izvlačenja tijela stradalih prekinut očevid zbog mokrog terena i obilne kiše.

Odgovarajući na pitanja kazao je da je mjesto pada zrakoplova locirano brzo, jer je kontrola leta imala zabilježenu zadnju poznatu kotu u blizini Keser Potoka.

Zrakoplovni istražitelj Vodanović kaže da je šteta na zrakoplovu totalna jer se laka metalna letjelica češke proizvodnje s motorom "rotax 912" u padu potpuno razletjela. Olupina će radi utvrđivanja uzroka nesreće, kada vrijeme to omogući, biti prevezena u Zagreb radi detaljnog pregleda u čemu će s hrvatskim surađivati i poljski istražitelji.

Oni će, kazao je Vodanović, zajedno preslušati i sve snimke komunikacije pilota s kontrolama leta tijekom puta.

Sudac Kosijer kazao je da su tijela prevezena na Odjel patologije u karlovačku Opću bolnicu. Također je kazao da postoje svjedoci i očevici nesreće.