POKOPAN IVAN GRBAVAC

'Proljevatelji krvi neće tako olako prolaziti'

08.05.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Velik broj prijatelja, kolega, rodbine te obitelj oprostila se danas poslijepodne na groblju u Markovom polju od policajca Ivana Grbavca poginulog u utorak prigodom intervencije zbog pljačke banke zagrebačkim Sesvetama

ZAGREB - Dvadesetčetverogodišnji Ivan Grbavac poginuo je na zadatku, a predsjednik Republike za njegovo herojstva posmrtno ga je odlikovao ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Uz odar ubijenog Ivana Grbavca bile su počasne straže PU Zagrebačke, Ravnateljstva policije, MUP-a, te interventnih postrojbi policije, a obred ukopa vodio je vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac

Od Grbavca se oprostio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji je naglasio kako je Ivan ubijen u trenutku kada je tek počeo ostvarivati svoje snove i upoznavati čari 'časnog i plemenitog zanata policijskog službenika'.

'Osjećamo snagu tvojih snova i oni sada postaju naši snovi, naša obveza', rekao je Karamarko i poručio da 'neće tako olako prolaziti sijači tame i proljevatelji krvi nedužnih ljudi'. 'Smrt mladog policajca zapovjed je i nalog MUP-u da još odlučnije brani ljudski život', rekao je Karamarko i naglasio da će policija braniti život 'u ovoj našoj Hrvatskoj, jer život i njegovo dostojanstvo ni sa čim se ne može usporediti'.

'Tvoj postupak Ivane i postupak tvojih ranjenih kolega pokazuje tko su i kakvi su hrvatski redarstvenici', naglasio je Karamarko izrazivši sućut obitelji.

Msgr. Jezerinac upozorio je da je žalosno da se zbog materijalnog uništava život mladog čovjeka koji je časno i predano vršio svoju službu. 'Potrebna je veća hrabrost i odlučnost obračunati se s onima koji ne žele dobro čovjeku i ugrožavaju ljudske živote', rekao je. Naglasivši kako je previše takvih događaja, 'koji remete sigurnost naših građana', msgr. Jezerinac poručio je kako je došlo vrijeme da se tome kaže dosta i da se sve institucije, zajedno s Crkvom, zauzmu oko odgoja čovjeka, posebno mladog.

Vidno potresen, sa suzom u oku, na današnjoj komemoraciji tragično stradalom policajcu Ivanu Grbavcu (24) tugu nije mogao sakriti ni predsjednik RH Stjepan Mesić. Dok je govorio u Ivanovu čast, zaplakao je i sam ravnatelj policije Vladimir Faber, poručujući nazočnima da je pucanj u policajca pucanj u pravnu državu, izvijestio je Večernji list.

Prostor predvorja policijske škole na Policijskoj akademiji, gdje je održan komemorativni skup u spomen na Ivana Grbavca, bio je premalen za brojne pripadnike policije, Ivanove kolege i prijatelje, obitelj i policijske dužnosnike koji su se na taj način željeli oprostiti. Od Ivana su se oprostili uz citat iz Biblije: 'Ne idi stazom opakih i ne stupaj putem zlikovaca, jer oni ne spavaju ako ne učine zla i san im ne dolazi ako koga ne obore, a pravednička je staza kao svjetlo svanuća koja je sve jasnija do potpunog dana'.

Ravnatelj Vladimir Faber nije se mogao kontrolirati te je i dostojanstven trenutak kao što je komemoracija iskoristio za obračun s pojedinim medijima, koje je optužio da su si uzeli za pravo ocjenjivati intervenciju policije taktički pogrešnom i nedovoljno profesionalnom.

Poručio je da je sve, s obzirom na dostupnost informacija o događaju na terenu, obavljeno brzo i u skladu s pravilima struke, pri čemu su policajci iskazali visoku spremnost.

Obećao je da će kao ravnatelj policije pronaći odgovor na pitanje o boljoj zaštiti policajaca, jer to, istaknuo je, 'dugujemo Ivanu, ali i samima sebi'.

Predsjednik Stjepan Mesić u svomu je posljednjem pozdravu u knjizi žalosti za Ivana Grbavca napisao da je 'dao život braneći sve nas'. Još mu je posmrtno dodijelio orden Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

U 15 sati na zagrebačkome groblju Markovo polje bit će pokopan Ivan Grbavac, a u spomen na njega Sindikat policije pozvao je sve svoje kolege da u vrijeme pokopa odaju počast Ivanu minutom šutnje te da upale zvučnu i svjetlosnu signalizaciju na službenim vozilima.

Život mladog Ivana Grbavca u razbojničkom je pohodu u utorak prekinuo Kazimir Dužnović.