doba pandemije

Proizvođači traže od EU-a veću zaštitu u slučaju nuspojava cjepiva za Covid 19

27.08.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Europska unija proizvođačima cjepiva pruža tek djelomičnu zaštitu od pravnih rizika koji bi proizišli iz eventualnih negativnih nuspojava cjepiva za Covid-19, rekli su europski dužnosnici

Cjepiva se u vrijeme pandemije koronavirusa razvijaju neviđenom brzinom pa je potencijalno veći i rizik mogućih neočekivanih nuspojava ili neučinkovitosti.

Financijsko pokrivanje tih rizika ključna je tema u razgovorima proizvođača lijekova i vlada koje žele unaprijed osigurati cjepiva.

U tim izvanrednim okolnostima, vlade EU-a „spremne su financijski pokriti određene rizike tih kompanija“, kazao je za Reuters u srijedu jedan europski dužnosnik. Dodao je ipak da i dalje vrijede strogi propisi EU-a o odgovornosti proizvođača.

Prema tim propisima, proizvođači cjepiva i ostale tvrtke snose pravnu odgovornost za svoje proizvode koji se prodaju u EU, osim u rijetkim slučajevima, primjerice kada ih nisu pustili u prodaju.

Sud pravde EU-a proširio je odgovornost proizvođača lijekova 2017. godine, presudivši da korisnici cjepiva imaju pravo na naknadu ako mogu dokazati da je cjepivo izazvalo negativu nuspojavu, čak ni kada o tome ne postoji znanstveni konsenzus.

Smanjivanje pravnog tereta za proizvođače cjepiva prioritet je EU-a u vrijeme pandemije jer se smatra ključnim kako bi se kompanije uvjerilo da ulože u rizična cjepiva, pokazuje interni dokument EU-a datiran 7. svibnja.

Povjerljivi pregovori

Prijedlozi EU-a kojim bi se ta odgovornost umanjila nisu uvijek ispunjavali očekivanja proizvođača.

Dužnosnici EU-a koji su sudjelovali u povjerljivim pregovorima rekli su u srpnju za Reuters da je pitanje odgovornosti bilo kamen spoticanja u pregovorima s američkim proizvođačem lijekova Johnson&Johnsonom i Pfizerom.

Pfizer razvija potencijalno cjepivo za Covid-19 s njemačkom biotehnološkom kompanijom BioNtech, podsjeća Reuters.

EU je naknadno priopćio da su pregovori s J&J-om poodmakli, mada dogovor još nije postignut.

Glasnogovornik Europske komisije odbio je u srijedu odgovoriti na pitanje jesu li problemi s odgovornošću zapreka u razgovorima s proizvođačima cjepiva.

EU je početkom kolovoza sklopio avansni ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu. To je jedini takav sporazum koji je EU do sada sklopio a nudio je tek djelomično pokrivanje rizika proizvođača u slučaju eventualnih nuspojava cjepiva.

„Ugovor predviđa da ugovorne strane dijele odgovornost i financijske troškove", priopćila je belgijska agencija za lijekove, komentirajući sporazum koji je Komisija postigla s AstraZenecom u ime 27 država članica EU-a, uključujući Belgiju.

„Avansni sporazumi o nabavi određuju da zemlje članice isplaćuju proizvođaču odštetu za određene nastale troškove", izjavio je dužnosnik Komisije na upit o dogovoru, no nije dao detalje.

U SAD-u troškove odštete u slučaju nuspojava cjepiva snosi vlada a ne proizvođači.

Kongres je ove godine izdvojio 30 milijardi dolara za borbu protiv Covida-19, uključujući financiranje razvoja cjepiva, ali i isplatu odšteta u slučaju nuspojava.

EU pak ima krizni fond koji je korišten za vrijeme pandemije i očekuje se da će s oko dvije milijarde eura pomoći proizvođačima u razvoju cjepiva i pokrivanju rizika, kazali su europski dužnosnici.