UPOZORENJE IZ MINISTARSTVA

'Proizvođači cigareta propišat će krv!'

20.06.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predstavio je izmjene Zakona o trošarinama koje se odnose na trošarine na cigarete i strože sprečavanje dosadašnje manipulacije markicama proizvođača cigareta. Linić je rekao da su proizvođači 'pokrali državni proračun', no u obranu proizvođača, zbog teških riječi, stao je premijer Zoran Milanović

Linić je predstavio izmjene zakona koje, kaže, omogućuju jednaki način oporezivanja cigareta i kod promjena trošarina, ali i kod povećanja maloprodajnih cijena. Time se spriječava dodatna i, prema Liniću, nezakonita milijunska zarada proizvođača prilikom promjene cijena i trošarina.

Ovim zakonom onemogućava se stvaranje spekulativnih zaliha, sve zbog izbjegavanja plaćanja trošarina i povećavanja zarade za proizvođače cigareta, rekao je Linić. 'Uvodimo sustav kontrole zaliha cigareta i to zakonski rješavamo', kaže ministar financija i daje primjer posljednje dvije izmjene trošarina i povećanja cijena cigareta. 

Milanović: Nisu nas pokrali nego su bili lukavi

Na Linićeve optužbe da su proizvođači cigareta pokrali proračun, premijer Zoran Milanović je rekao: 'Tu su pale neke teške riječi, zanima me radi li se o deliktu i je li to kažnjivo ponašanje, ili je to samo lukavo ponašanje?'

Linić je odgovorio da je to 'lukavo' ponašanje te ga je Milanović upozorio da bira riječi: 'Onda nas nisu pokrali nego su bili brži pa ćemo sada mi biti brži. To je to, nismo za nove poreze nego za dobru provedbu postojećih propisa. Ljudi su se naučili tako raditi, sada više neće tako jer ćemo mi provoditi zakon.'

'Koliko god se mi trudimo da povećanje cijena i trošarina bude vrlo brzo i u kratkom postupku pa direktno idemo na Vladu, proizvođači su ti koji otprilike predviđaju kada će uslijediti povećanje, a imaju i načina da doznaju za to. Naše povećanje pred kraj prošle godine rezultiralo je potpunim ispražnjenjem svih markica po starim trošarinama', rekao je Linić i objasnio da je rezultat toga bila zarada države od trošarina u iznosu od 37 posto umjesto 46 posto u prvih pet i pol mjeseci 2013. godine.

Iz Ministarstva financija može se čuti kako sumnjaju u 'krtice' među vlastitim redovima: 'Par sati prije ministrove zabrane kupovine markica i promjene trošarina, sve su markice bile pokupljene. Netko je, znači, probio sustav i u to nema dvojbe. Saznali su za odluku prije svih i pokupili markice. Mi to zovemo čistim upadom i krađom. Kod takvih promjena cijena proizvođači su digli oko 100 milijuna kuna', rekao nam je izvor iz Ministarstva financija nakon sjednice Vlade.'Razlika između 46 posto predviđene zarade i 37 posto zarade države na trošarinama, otišla je u profite proizvođača cigareta. Jednostavno su nam preko noći ispraznili markice da bi zaradili, i u biti su pokrali državni proračun! Da bismo to spriječili, prije dva tjedna smo imali povećanja trošarina i osobno sam zabranio izdavanje markica zadnja tri mjeseca. Nisu izdavane markice pa su nam opet proizvođači slali poruke da nema cigareta, da ne mogu prodavati jer nema markica, ali nas sada nisu pokrali', rekao je Linić na sjednici Vlade.

Da bi i ubuduće izbjegli ovakve pljačke, kazao je Linić, zakon se mijenja u pogledu da će svi proizvođači prije svake promjene cijene cigareta biti obavezni popisati sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima. 'To moraju raditi proizvođači cigareta, a to znači da markice više neće imati svoju vrijednost nego će biti samo trošarinske markice bez vrijednosti, a popisi će značiti da sav prihod po povećanju i trošarine, ulaze u proračun i da nas više ne pokradu', rekao je Linić.

Dodao je da nisu važni novi porezi, nego zaustavljanje negativnog ponašanja: 'Ulaženje i uvlačenje ruku u državni proračun bila je praksa, a na ovakav način sve se to zaustavlja', tvrdi Linić.

Na nelojalno ponašanje proizvođača u odnosu na državne propise, kažu nam u ministarstvu, Linić ovim zakonom nastoji vratiti udarac. Zato je zadnja tri mjeseca zabranio podizanje markica, sve do prije dva tjedna kada su uvedene nove, veće trošarine. 'Oni uvijek zarade na promjenama jer imaju zalihe. Trošarine i cijene su išle gore, a markice su bile stare', dodatno pojašnjavaju u ministarstvu. 

'Bile su to pristojne zarade, a sada su dobili promjene sustava gdje će krv propišati i morati odgovarati za inventure, imati s njima problema i morat će zbog njih odgovarati', rekao nam je izvor iz ministarstva i naglasio da će preciznost podataka iz inventura provjeravati carinici koji više neće biti na granicama nego na terenu i u tvornicama, provjeravati kako se poštuje Zakon o trošarinama.