MILINOVIĆ O OPORBI:

'Program SDP-a je neselektirano granatiranje hrvatskog zdravstva'

15.09.2011 u 19:03

Bionic
Reading

Nakon što su mediji prenijeli kako je ravnatelj zagrebačke bolnice Rebro Željko Reiner prijavljen DORH-u zbog niza nepravilnosti utvrđenih u poslovanju bolnice, o svemu se oglasio i resorni ministar Darko Milinović

Zanimljivo je zašto se spominje samo Rebro. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje vrši kontrole svake godine. Nepravilnosti su imale i bolnica Sisak i bolnica Pula. Zanimljivo je zašto je samo izdvojeno Rebro. Sigurno je izdvojena jer je Reiner HDZ-ovac', kazao je uoči sjednice Vlade ministar Milinović

Podsjetimo, Reiner je, kako je neslužbeno doznao Večernji list, prijavljen DORH-u nakon što je HZZO utvrdio nepravilnosti u poslovanju bolnice. Naime, u izvještaju inspekcije navodi se kako su si Reiner i njegovi pomoćnici isplaćivali dodatak na plaće od 16 do 20 posto iako su prema zakonu imali pravo na samo pet. Osim toga, KBC Rebro je navodno za plaćanje poštanskih usluga u 2009. i 2010. godini Hrvatskoj pošti platio predujmova u iznosu od čak 1,600.708 kuna, i to bez suglasnosti ministra financija.

Problema je inspekcija vidjela i u javnim nabavama, zbog čega je DORH-u prijavljena i sumnja na netržišno natjecanje jer, osim što ni jedan od ponuđača nije dostavio svu dokumentaciju, sve su tvrtke ponudile jednake cijene lijekova. Osim toga, inspekcija je, primjerice, utvrdila da je uprava bolnice ugovorila nabavu kilograma junećeg bifteka po čak 97 kuna, a onda ga plaćala čak 153 kune po kili. Slično je i s kranjskim kobasicama, koje su plaćane čak 30 posto više.

Na pitanje novinara da prokomentira program Kukuriku koalicije Milinović je kazao kako je, što se tiče zdravstva, program SDP-a 'neselektirano granatiranje hrvatskog zdravstva'.

Osvrnuo se i na to kako je SDP vratio dug u zdravstvenom sustavu rekavši kako su prodali kontrolni paket dionica Plive za 750 milijuna kuna, a taj kontrolni paket je vrijedio za dva mjeseca 1,1 milijardu.