BORBA SLAVONACA PROTIV SNIJEGA

Proglašeno stanje neposredne prijetnje na istoku Hrvatske

07.02.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Zbog velikih količina snijega i iznimno niskih temperatura za područje Vukovarsko-srijemske županije proglašeno je stanje neposredne prijetnje, odlučio je Stožer za zaštitu i spašavanje na zasjedanju u Vukovaru. Bez obzira na obilan snijeg i hladnoću, situacija je pod kontrolom

'Stanje neposredne prijetnje je pripravno stanje u kojem se prati situacija na terenu i reagira u slučaju potrebe. Takvo stanje predviđa i pokretanje te angažiranje sustava Civilne zaštite', pojasnio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ujedno predsjednik Stožera.

Iako je, sukladno županovoj odluci, nastava u osnovnim školama obustavljena do kraja tjedna, Stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku da srednje škole, s obzirom na to da su ceste u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji prohodne, a autobusni prijevoznici uredno voze, nastavljaju dalje s normalnim radom.

'Ni odluka o prekidu nastave u osnovnim školama nije donesena zbog neprohodnih puteva, nego radi rasterećenja sustava i činjenice da je riječ o maloj djeci', objasnio je odluku o obustavi nastave u osnovnim školama župan Galić.

Unatoč velikim količinama snijega i niskim temperaturama, stanje na području najistočnije hrvatske županije je po Galićevim tvrdnjama zadovoljavajuće – sve prometnice su prohodne, opskrba se uredno odvija, a sve službe profesionalno odrađuju svoj posao.

'Osigurane su i dovoljne količine soli za posipanje cesta. Zadovoljan sam i reakcijom građana koji korektno održavaju staze ispred svojih kuća i prilaze zgradama. Spremni smo i za novi hladni val koji se najavljuje. Sve ovo rezultat je dobrih priprema koje smo obavili prije zime da bismo mogli kvalitetno djelovati', rekao je župan Galić.

Snijeg je na istoku Slavonije prestao padati oko podneva. Debljina snježnog pokrivača na vinkovačkom i vukovarskom području iznosi 50-ak centimetara. Kritično je u sporednim ulicama, no i u njih ulaze manji strojevi. Radnici komunalnih poduzeća iznose snijeg iz grada.

Iz prometne policije je potvrđeno da su sve prometnice prohodne, ali je na snazi zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te da je obavezna zimska oprema.

Komunalni redari i u Vukovaru i u Vinkovcima, ali i ostalim gradovima na istoku Hrvatske, upozoravaju građane na obavezu čišćenja snijega pred svojim kućama. Građani u najvećem broju savjesno obavljaju svoju dužnost da bi olakšali prohodnost slavonskih ulica.

Stanje neposredne prijetnje podrazumijeva i uvođenje pripravnosti operativnih snaga kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave, upotrebu dopunskih snaga na čišćenju prometnica, prilaza javnim ustanovama i objektima od posebnog značenja, pojačan nadzor staračkih i samačkih kućanstava te praćenje opskrbe energentima, živežnim namirnicama i prometovanja na svim prometnicama.