KOMBINACIJA S KAJINOM

Profitira li SDP u Istri ili gubi?

08.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Za razliku od ranije ankete agencije Ipsos puls po kojoj je kandidat za istarskog župana Damir Kajin bio u prednosti spram Valtera Flege, prema posljednjoj anketi iste agencije raspoloženje birača u Istri okreće se u korist Flege, kandidata koalicije IDS-HNS-Zeleni

Damir Kajin kao kandidat koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA, po sadašnjem raspoloženju anketiranih birača ulazi u drugi krug s Valterom Flegom, gdje bi mogao računati i na glasove 50 posto birača Ladonje i Laburista. Prema objavljenoj anketi, Kajin bi ipak i s tim glasovima osvojio 7,6 posto manje glasova od konkurenta, odnosno 41 posto spram Fleginih 48,6 posto, no tu su i takozvani neodlični birači, kojih je u anketi bilo upravo 7,6 posto!

'IDS je sada pokazao da u Istri postoji čvrsta jezgra njihovih birača i da ima snažnu mogućnost mobilizirati članstvo. Ankete od prije mjesec dana davale su prednost Kajinu, no to je bilo prije stvarne kampanje', kazao je profesor Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Kajin: Anketama destimuliraju izlaznost građana

Kandidat za istarskog župana Damir Kajin tvrdi kako je 'pozadina anketa napad i pokušaj da se makne premijera Milanovića kako bi Hrvatska bila onakva kakva je bila u vrijeme Sanadera'.

'Istra neće biti kakva je bila. Institucije su počele raditi. Neće se događati da se za glancanje lika župana godišnje izdvaja šest-sedam milijuna kuna za medije i PR, niti da će se osobno stavljati ispred javnog, niti će se za vrijednost pet-šest šteka jeftinih cigareta kupovati zemlja. Oni koji bi i dalje lovili u mutnom to znaju i preostaju im samo ankete da destimuliraju izlaznost građana', rekao je Kajin.

Obrušio se na svoju bivšu stranku, rekavši kako će se 'dovesti u pitanje nepotizam i politika tko jamio – jamio'. Mogu čak i dobiti izbore, ali oni koji su u toj izvršnoj vlasti, bit će prvi na tapeti', najavio je Kajin.

Smatra da se tu radi o sukobu dvaju koncepata. 'IDS želi pokazati da Kajin nije tako karizmatičan kao što on misli da jest. S jedne strane, Kajin prikazuje sebe kao nešto novo što nudi Istri jer da 'IDS loše upravlja Istrom', no s druge strane u IDS-u ističu 'bio je s nama 20 godina, a sad nas kritizira', 'uostalom Istra je najrazvijenija regija u Hrvatskoj'. Zasad se čini da Kajinu podrška birača pada jer 10 posto prilično je značajna razlika', rekao je Šalaj.

Mišljenja je da će 'Kajinu biti vrlo teško izboriti se za župana ako se taj trend nastavi, s obzirom na to da je odnos potencijalnih glasova anketiranih birača u postocima 41 za Flegu spram 32 za Kajina, a samo smo dva tjedna do izbora'.

'Ako su ovo otprilike realni pokazatelji, onda bi drugi krug trebao biti čista formalnost', kazao je profesor Šalaj. Hoće li HDZ podržati u drugom krugu IDS-ovog kandidata, što bi bilo doduše zanimljivo, ali kako smatra, nije bitno, jer HDZ u Istri kao ni Laburisti, koji bi mogli podržati Kajina, nisu politički snažni.

'Lokalni izbori biti će Laburistima test da se vide dvije nepoznanice – koliko su lokalno jaki i, ako budu s kim u koaliciji pobijedili, kako će se snaći u obnašanju vlasti', napomenuo je.


Pozornost smo mu skrenuli na činjenicu da, barem prema ovoj anketi, SDP-ova lista za županijsku skupštinu u usporedbi sa zadnjim lokalnim izborima dobiva 20 posto više glasova pa se čini da SDP-u ipak ne ide tako loše u Istri.

Flego: Ankete me ne opterećuju

Valter Flego kaže kako se 'ne opterećuje rezultatima anketa' te tvrdi kako mu je 'najvažnije predstaviti svoj program 'Platforma 7x7: Za Istru koja radi' građanima'.

'Svakodnevno obilazim mjesta diljem Istre te se upoznajem s građanima, njihovim potrebama i prioritetima. Čvrsto vjerujem da se rad na kraju uvijek isplati. Građani Istre prepoznaju da je vrijeme za nove, vrijedne ljude, neopterećene prošlošću koji imaju konkretne programe i koji mogu ubrzati razvoj Istre', smatra Flego.

'Ukoliko je SDP-ova lista za Županijsku skupštinu ostvarila nešto bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima, ne ide u prilog Kajinu. Po zadnjoj anketi je i tu razlika između dviju koalicijskih lista na čelu s SDP-om i IDS-om oko 10 posto, što pokazuje samo da su u SDP-u pogriješili s Kajinom. Možda bi sa svojim kandidatom izgubili ove izbore, ali bi stvorili čvrste temelje za buduće.

Jednim dijelom tome je pridonio odnos premijera Zorana Milanovića i Ivana Jakovčića. Milanović je potencirao Kajinovu kandidaturu za župana jer je vjerovao da Kajin može srušiti IDS. Svjesno ga je inicirao, premda ga je prije samo godinu dana i sam u Saboru prozivao zbog povlaštene saborske mirovine', zaključio je profesor Šalaj.