HITNA SJEDNICA VIJEĆA FF-A

Profesori Filozofskog masovno odbili predavati

11.05.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Oko 130 profesora i profesorica koji su sudjelovali na današnjem sastanku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odbacilo je ideju o izvedbi dislocirane nastave i zahtijevaju hitnu izvanrednu otvorenu sjednicu Vijeća Filozofskog fakulteta na kojoj će se, uz sudjelovanje rektora Sveučilišta u Zagrebu, raspravljati o stanju u koje su odlukom o dislociranoj nastavi dovedeni

Profesori su zatražili da se na istoj sjednici raspravlja o zahtjevima Nezavisne studentske inicijative, uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva znanosti, i da se izradi prijedlog konkretnog hodograma rješenja potpunog javnog financiranja svih razina visokoškolskog obrazovanja.

Prvi dan nastave na alternativnim lokacijama tako je završio pobunom profesora te se, po svemu sudeći, neće ostvariti cilj Ministarstva kojim su namjeravali slomiti studente koji su danas ušli u četvrti tjedan blokade Filozofskog fakulteta.

U srijedu bi sve moglo prerasti u potpuni kaos jer su štrajk najavili Sindikati javnih službi čiji je član i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja koji štiti interese sveučilišnih profesora.

Tijekom dana različiti odsjeci fakulteta različito su pokušavali provesti odluku o nastavi na drugim lokacijama. Prema riječima satničarke Nade Begić s Odsjeka za arheologiju, neki kolege su do 13.30 sati već održali predavanja.

Satničar Odsjeka za lingvistiku Krešimir Šojat oko 13 sati nije znao kakav je odaziv studenata i profesora na novouspostavljeni režim studiranja u egzilu. Rekao nam je da se čekaju odluke sa sastanka profesora o novonastaloj situaciji. Evaine LeCalve-Ivičević s Odsjeka za romanistiku je rekla da za profesore radna obveza postoji još od prvog dana kada su studenti započeli s blokadom i oni moraju dolaziti na posao.

'Tako će biti barem još do srijede, a onda i mi idemo u štrajk', rekla je satničarka za francuski LeCalve-Ivičević jer u srijedu u cijeloj zemlji zaposleni u javnim službama stupaju u štrajk. Predavanja za učenike koji studiraju francuski trebala bi se održati na Pučkom otvorenom učilištu, ali izgleda, rekla nam je LeCalve-Ivičević, da je i tamo već blokirano odvijanje nastave.

Dubravka Dubravec-Labaš s Odsjeka za talijanistiku je rekla da je ona održala predavanja i da je zadovoljna odazivom budući da je na nastavu došlo oko dvije trećine studenata. Pokušali smo doći i do dekana Miljenka Jurkovića, ali je on u trenutku pisanja teksta bio na sastanku Rektorata, kako nas je obavijestila njegova tajnica.

Od studenata smo dobili obavijest da je odaziv na nastavu na alternativnim lokacijama mizeran.