ogromna šteta u petrinji

Profesor s Građevinskog fakulteta: Zgrade građene nakon 1964. ili 1980. mogu se smatrati sigurnim od potresa

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 08.01.2021 09:23
  • Objavljeno 08.01.2021 u 09:06
Domagoj Damjanović

Domagoj Damjanović

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

U Zagrebu trenutačno ima nekoliko stotina prijava za dodatne preglede građevina, no procjena je da te štete nisu prioritet s obzirom na stanje u Banovini, izjavio je jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Domagoj Damjanović, izv. prof. na Građevinskom fakultetu u Zagrebu

Osobno je u srijedu pregledavao zgradu Sveučilišta, na kojoj su se postojeće pukotine dodatno otvorile. Procjena nakon pregleda je da je sigurno korištenje podruma i prizemlja.

Potres kakav osjetimo skoro svaki dan, čiji je epicentar dalje od Zagreba, ne bi trebao donijeti velike štete našem gradu, smatra Damjanović, a kad bi se dogodio značajniji potres na zagrebačkom području, sam centar grada u kojem su dominantno zidane građevine bio bi ozbiljno oštećen.

'U najnepovoljnijem položaju su zidane građevine - one su praktički u cijelom Gornjem i Donjem gradu, a građene su prije 100 godina ili još ranije. Može se očekivati da bi prilikom potresa s magnitudom preko 5 i pol nastala značajna oštećenja na njima. Što se tiče građevina koje su građene nakon 1964. ili 1980., posebno one koje su građene nakon 2008., kada su uvedeni najnoviji propisi, takve zgrade mogu se smatrati sigurnim. Zgrade građene poslije 2008. trebale bi takve potrese pretrpjeti bez ikakvih problema, praktički bi bile netaknute', kaže Damjanović na HRT-u.

I sam provodi vrijeme na terenu u Banovini, kaže da je stanje u Petrinji vrlo teško, no naglašava da i ondje ima kuća koje su u relativno dobrom stanju. Radi se o kućama koje su građene, kaže, po pravilima struke, imaju vertikalne serklaže i osnovnu armiranu betonsku konstrukciju koja je nosiva.

Do sada je prijavljeno 25.000 zgrada za pregled, od čega je nekih 12 tisuća pregledano. Damjanović vjeruje da će se nekoliko tisuća zgrada rušiti ili detaljno obnavljati, a neke će se dodatno ojačavati.

'Radi se o ogromnoj šteti, sve će trajati godinama, ali je vrlo bitno da se obnova kvalitetno napravi kako bismo ostavili nekim drugim generacijama sigurne zgrade u kojima će moći mirno živjeti u eventualno nekim ponovljenim ovakvim situacijama', poručio je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!