POBUNA RODITELJA U S. BRODU

Profesor koji je potajno snimao djecu, vraća se na posao?

22.05.2013 u 08:21

Bionic
Reading

Pravu dramu posljednjih dana proživljavaju roditelji učenika 5. i 7. razreda Osnovne škole 'Bogoslav Šulek' u Slavonskom Brodu nakon što je do njih došla informacija da bi se na radno mjesto trebao vratiti profesor G. Z. (49) nad kojim Općinsko državno odvjetništvo od kraja veljače vodi istragu zbog sumnji u spolnu zloupotrebu malodobnog djeteta i iskorištavanja djece za pornografiju

Podsjetimo, profesora se sumnjiči da je u kabinetu, navodno dulje od deset godina, tajno snimao učenike dok su se presvlačili, a policiji su slučaj prijavili roditelji sedmero učenika u dobi od 11 do 13 godina. Profesor je 27. veljače uhićen i pritvoren, a pušten je 15. ožujka, nakon što su ispitani svi svjedoci.

Škola mu je u međuvremenu našla zamjenu, a kako je Jutarnjem listu rekao ravnatelj Mato Elkaz, osumnjičeni profesor tada je otvorio bolovanje, koje mu je isteklo sa 17. svibnja, nakon čega su roditelji dobili informaciju da se on vraća na posao. To ih je, kažu, šokiralo.

'Moje dijete je uznemireno i stalno govori da neće ići u školu ako se on vrati, a ni mi se, naravno, s time ne možemo pomiriti. Učinit ćemo sve što možemo da to spriječimo', rekla je majka jedne učenice, koja nije potencijalna žrtva u slučaju, no svejedno kaže da ne želi biti u školi ako se profesor vrati.

Roditeljske sumnje dodatno je pojačao poziv ravnatelja za izvanredni roditeljski sastanak u utorak u 17 sati, i to samo za roditelje učenika 5. i 7. razreda. Međutim, ravnatelj smiruje strasti i poručuje da nema govora o povratku profesora u školu.


'On se teoretski može vratiti na radno mjesto ako to želi jer mu zakon to dopušta. Naime, ni Ministarstvo niti ja kao ravnatelj nemamo nikakve ovlasti da ga udaljimo s nastave jer to nije zakonski riješeno. Suspenzija se aktivira tek kada i ako protiv njega bude podignuta optužnica i ta suspenzija tada teče najdulje do pravomoćnosti presude. U ovom trenutku, dok se vodi istraga, on bi mogao doći raditi, ali to se neće dogoditi.

Nastavniku je bolovanje isteklo 17. svibnja i on je istoga dana otvorio godišnji odmor na kojem će sigurno ostati do kraja školske godine. Svi se nadamo da će istraga biti okončana do početka sljedeće školske godine i ovisno o tome kakvi će biti rezultati, škola će se prema tome postaviti', rekao je Elkaz. Istaknuo je i da su to nezgodne situacije za ravnatelje i Ministarstvo, ali zakon jednostavno, prema njegovim riječima, nije regulirao takve slučajeve.

U istrazi je ispitano više od 40 osoba i sada se čeka odluka tužiteljstva o tome hoće li protiv profesora biti podignuta optužnica. Cijeli slučaj otkrili su učenici. 'Riječ je o profesoru koji je vodio dramsku sekciju i djeca su se u njegovu kabinetu presvlačila u kostime za potrebe proba. Nitko nije znao da se u ormaru nalazi skrivena kamera koja je snimala dok su se djeca presvlačila, a navodno su poslije na njegovu računalu pronađene i snimke učenika, od kojih su neki već završili i fakultete, što znači da je to činio duži niz godina. Uglavnom, netko od djece je primijetio da u ormaru nešto svijetli, pa su otvorili i vidjeli kameru. Prvo su se uplašili, nisu znali što bi, a onda je jedno dijete uzelo kameru i odnijelo je roditeljima, nakon čega je sve prijavljeno policiji. Na snimkama se nekoj djeci vide lica', ispričao je izvor upućen u slučaj koji je podigao dosta bure u Slavonskom Brodu.

Slučaj je podijelio ljude, pa tako postoji dio njih koji sumnjaju u istinitost krimena koji se profesoru stavljaju na teret. To pak dodatno otežava situaciju roditelja i djece koji su ga prijavili, kao i onih koji su poslije doznali da su na inkriminiranim snimkama.