POGREŠNA IMENA MINISTARSTAVA

Prof. Ham: 'Proteštirajte pišući Š umjesto S'

02.01.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Zgrožena promjenama naziva dvaju ministarstva, poznata jezikoslovka, osječka sveučilišna profesorica Sanda Ham, odlučila je u Novu godinu ući 'proteštirajući'. Naime, na svojem je fejsbuk profilu napisala: 'Godinu ću započeti ne pišući S, nego pišući Š, u znak protešta što še Miništarštvo ne zove Miništarštvo športa, nego Sporta'

'Proteštiram i jer še Miništarštvo zdravštva zove Miništarštvo zdravlja. A najviše jer Vešna Pušić želi povući tužbu za genocid protiv Šrbije. Pridružite mi še barem ovaj dan'. Njezina akcija odmah je postala hitom na najpoznatijoj društvenoj mreži.

'Moja je objava na fejsu, naravno, šala. Svoj privatni profil na fejsu doista smatram prostorom svoje potpune slobode i slobodno izražavam svoje mišeljnje i to onako kako želim - ovaj puta šalom o upotrebi slova š umjesto s. Ipak, na tu su me šalu potaknuli ozbiljni događaji - promjene u nazivima ministarstava nisu šaljive', objašnjava profesorica.

O jezikoslovnoj se neopravdanosti tih promjena, dodaje, može govoriti vrlo stručno, ali tada se dopre do manjega kruga osoba. Kako je pojasnila, šport je književni oblik riječi, a sport razgovorni. Promjenom ministarstva zdravstva u ministarstvo zdravlja, što apsolutno nije u duhu hrvatskog jezika, dobili smo instituciju istog naziva kao u Srbiji i BiH.

'Ovako sam šalom upozorila mnoge koji nisu uopće uočili da smo dobili ministra zdravlja i da smo izgubili šport. Što se tiče ponavljanih izjava Vesne Pusić o povlačenju tužbe - mnogo nas je rat osjetilo na svojoj koži, a ne na koži svojih udobnih naslonjača iz kojih smo na televiziji gledali ratna zbivanja i smatram da tužbu ne treba povući - neka o tom odluči sud kojemu je tužba predana, pravosuđe neka radi svoj posao. Ako je tužba neutemeljena, bit će odbačena, ako je utemeljena hrvatski će stradalnici dobiti barem nekakvu zadovoljštinu',  zaključuje Sanda Ham.