POZADINA PRIČE U DER SPIEGELU

Prodaju Hypa BLB-u dogovorili Stoiber i Sanader

Ivo Sanader i Edmund Stoiber

Ivo Sanader i Edmund Stoiber

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola VILIC

Njemački tjednik Der Spiegel tvrdi da je Edmund Stoiber iskoristio svoje veze s Ivom Sanaderom kako bi ostvario prodaju Hypo Group Alpe Adria banke u Hrvatskoj banci Bayern LB

Bivši premijer savezne pokrajine Bavarske Edmund Stoiber iskoristio je svoje političke veze s tadašnjim premijerom Republike Hrvatske Ivom Sanaderom kako bi ostvario prodaju Hypo Group Alpe Adria banke u Hrvatskoj bavarskoj pokrajinskoj banci BayernLB, tvrdi njemački tjednik Der Spiegel, a prenosi SEEbiz.

Ovu tvrdnju Stoiber za sada negira ali činjenice govore drugačije.

Kako piše Der Spiegel Edmund Stoiber je u kolovozu 2007. na poziv Ive Sanadera posjetio Hrvatsku te se tom prilikom založio za prodaju Hypo Group Alpe Adria bavarskoj pokrajinskoj banci BayerLB.

Prodaja je u tom trenutku stajala u znaku pitanja jer je jedino Hrvatska narodna banka (HNB) odbijala dati pristanak toj transakciji. Naime, prema kupoprodajnom ugovoru svoj pristanak su trebale dati sve narodne banke zemalja u kojima je Hypo Alpe Adria bila aktivna pa tako i HNB.

Međutim, nedugo nakon Stoiberovog posjeta Hrvatskoj HNB je ipak odobrila prodaju Hypo Alpe Adrie što list Der Spiegel povezuje sa Stoiberovom dobrim vezama s tadašnjim hrvatskim političkim vrhom.

Za Der Spiegel Stoiber je priznao da je glede prodaje „iskoristio svoje političke veze u Hrvatskoj“ ali napominje da su HNB i BayernLB već uoči njegovog posjeta postigli sporazum. Iz toga bi moglo proisteći da njegov posjet niti nije mogao utjecati na pristanak HNB-a.

www.belville.rs

www.belville.rs

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prodaji je kumovao Sanader tvrdi Der Spiegel

Međutim, iz priopćenja za javnost koje je 19. kolovoza 2007., u svezi s posjetom Edmunda Stoibera Hrvatskoj, izdao Bavarski državni ured očito je da do sporazuma u tom trenutku još nije došlo. Ovo se priopćenje nalazi na internet stranici ovog Ureda u svakome je dostupno.

Der Spiegel se ne poziva na spomenuto priopćenje ali u ovom dokumentu stoji da je jedna od tema razgovora između Edmunda Stoibera i Ive Sanadera bila i prodaja Hypo Alpe Adria banke Bayern LB-u. Tom se prilikom Stoiber, kako se navodi, „snažno založio“ za transakciju i pristanak HNB-a.

„Pristanak bio bio važan signal za dalje produbljavanje izvrsnih bavarsko-hrvatskih odnosa“, rekao je, kako stoji u priopćenju, tom prilikom Edmund Stoiber. To znači da, suprotno onomu što Stoiber tvrdi za Der Spiegel, do dogovora između HNB i BayernLB, u trenutku posjete još nije došlo.

S obzirom na trenutno katastrofalno stanje u kojem se, ne samo zbog Hypo Alpe Adria Banke, nalazi BayernLB, Stoiberovo negiranje upletenosti u ovaj slučaj je više nego razumljivo.

U priopćenju Vlade RH, koja je zapravo vijest novinske agencije Hina od istog datuma, pregovori oko Hypo Alpe Adria Banke uopće se ne spominju nego se govori o tomu kako su dva državnika u Splitu, u Vili Dalmacija razgovarali o „tradicionalno dobrim odnosima Hrvatske i Bavarske“ te o "podršci Hrvatskoj na putu u Europsku uniju“.

Od svih njemačkih saveznih zemalja, Bavarska održava najprisnije odnose s Hrvatskom. Ti su odnosi tijekom vladavine Edmunda Stoibera i Ive Sanadera bili posebice prisni. Sanader je tako između ostalog 2005. bio i osobni gost Edmunda Stoibera na otvorenju Festivala Richarda Wagnera u Bayreuthu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi